Στο… ταβάνι οι απολαβές των εκπαιδευτικών μας

Σύμφωνα  με δημοσίευμα στο «Φιλελεύθερο» μπορεί όσον αφορά τον κατώτερο μισθό στους εκπαιδευτικούς, η Κύπρος να βρίσκεται στην πέμπτη θέση, όμως με κάθε προαγωγή, αυξάνονται οι αμοιβές, με αποτέλεσμα να… σκαρφαλώνει στη δεύτερη θέση, πίσω από το Λουξεμβούργο.

Έτσι αναφέρει ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα τις περικοπές στις απολαβές των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών λόγω της οικονομική κρίσης, το οποίο μάλιστα έχει και σχεδιάγραμμα που καταγράφει τόσο τους ελάχιστους όσο και τους μέγιστους ακάθαρτους ετήσιους μισθούς πλήρης απασχόλησης, σε Δημοτική και Μέση εκπαίδευση για το 2011- 2012.

Βάση λοιπόν αυτού του σχεδιαγράμματος, ο ελάχιστος ετήσιος μισθός σε Δημοτική και Μέση εκπαίδευση στην Κύπρο ανέρχεται στα 29,614 Ευρώ.

Στο Λουξεμβούργο τα… ηνία με 54.600 Ευρώ, ακολουθούν η Γερμανία με 38.395, η Ισπανία με 30.061 και η Δανία με 29.640.

Την πρωτιά με χαμηλότερους μισθούς κατέχει η Ρουμανία με 5.024! Στις χαμηλόμισθες χώρες ανήκουν επίσης οι, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία, με τις ετήσιες ακάθαρτες απολαβές να είναι κάτω από 10.000 Ευρώ.

Το Λουξεμβούργο κατέχει τα πρωτεία και στους μέγιστους μισθούς, με τις απολαβές τους να αγγίζουν τα 96.343 Ευρώ στη Δημοτική εκπαίδευση και 110.132 στη Μέση.

Όπως προαναφέραμε στη δεύτερη θέση είναι η Κύπρος, αφού οι εκπαιδευτικοί στο απόγειο της καριέρας τους παίρνουν μέχρι και 64.839 Ευρώ, την ίδια ώρα που σε καμία άλλη χώρα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν υπάρχουν μέγιστοι μισθοί, άνω των 54.000.

Για «περασμένα μεγαλεία» κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί μας, αφού ήδη η Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα λόγω της ύφεσης, με κάποια από αυτά να επηρεάζουν τους Δημόσιους υπαλλήλους άρα και τους εκπαιδευτικούς, όπως για παράδειγμα, μείωση 12%  στις απολαβές.