Συμφωνία εναέριου χώρου υπέγραψαν Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα

 

Τη Διακρατική Συμφωνία για εγκαθίδρυση του Λειτουργικού Τμήματος Εναέριου Χώρου (ΛΤΕΧ – FAB) BLUEMED στον εναέριο χώρο που περιλαμβάνει τους εθνικούς εναέριους χώρους της Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας υπέγραψαν σήμερα στη Λεμεσό οι Υπουργοί Μεταφορών της Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ιταλίας Mario Ciaccia, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επιτρόπου Μεταφορών και Κινητικότητας Siim Kallas.

Συγκεκριμένα, το BLUEMED FAB περιλαμβάνει τον εναέριο χώρο που καλύπτουν τα FIR Αθηνών, Μιλάνου, Ρώμης, Μπρίντιζι, Λευκωσίας και Μάλτας.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Συμφωνίας, το BLUEMED FAB θεσπίζεται με στόχο την επίτευξη βέλτιστης αποτελεσματικότητας και απόδοσης στον εναέριο χώρο που καλύπτει σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την αποδοτικότητα κόστους και τη βιωσιμότητα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΑΤΜΝ).

Η Συμφωνία προνοεί ότι τα συμβαλλόμενα κράτη με σκοπό την υλοποίηση των στόχων του BLUEMED FAB, δεσμεύονται να συνεργάζονται και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες τους στα ακόλουθα πεδία: οργάνωση εναερίου χώρου, διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, υπηρεσίες αεροναυτιλίας, πολιτική / στρατιωτική συνεργασία, εναρμόνιση των κανόνων και των διαδικασιών, διακυβέρνηση, κανονιστική εποπτεία, χρεώσεις, αποδοτικότητα και διαλειτουργικότητα, διερεύνηση ατυχημάτων και συμβάντων, έρευνα και διάσωση, μετεωρολογικές υπηρεσίες και υπηρεσίες παροχής πληροφοριών στις αερομεταφορές.

Σε δήλωση του μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας, ο Κύπριος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζος χαρακτήρισε την υπογραφή της Συμφωνίας εξαιρετικά σημαντική, επισημαίνοντας πως η εγκαθίδρυση του BLUEMED FAB, θα αποφέρει κοινά οφέλη για όλες τις χώρες, επισημαίνοντας πως μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση τα τέσσερα κράτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους οργανισμούς πολιτικής αεροπορίας και την κοινότητα των αερομεταφορών γενικότερα.

Ανέφερε ακόμη πως οι τέσσερεις χώρες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μεταξύ τους ένα πνεύμα συνεργασίας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό, υποδεικνύοντας πως αυτό το γεγονός αποτελεί ένα επίτευγμα από μόνο του, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες διαφορές που έχουν τα τέσσερα κράτη στο μέγεθος και τις υποδομές.

Υπογράμμισε πως είναι πλέον στο χέρι των τεσσάρων κρατών να μετατρέψουν αυτό το καλό πνεύμα σε πρακτικά αποτελέσματα.

Ο Κύπριος Υπουργός τόνισε ακόμη πως καθώς το υφιστάμενο οικονομικό κλίμα περιορίζει τις φιλοδοξίες, γι’ αυτό το λόγο αυτό θα πρέπει να αναληφθούν καινοτόμες δράσεις και να εξεταστεί το πώς το BLUEMED FAB θα αξιοποιήσει τις οικονομίες κλίμακας, την υψηλότερη αποδοτικότητα και τις συνέργειες που θα επιτρέψουν στα κράτη να πετύχουν περισσότερα απ’ όσα μπορεί το κάθε κράτος να πετύχει από μόνο του. Εξήρε παράλληλα τη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην υλοποίηση της όλης προσπάθειας, υποδεικνύοντας ότι η παρουσία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Επιτρόπου Ματεφορών και Κινητικότητας Siim Kallas καταδεικνύει τη σημασίας που προσδίδει η Επιτροπή σε αυτό το εγχείρημα.

Ο Ευθύμιος Φλουρέντζου ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος προσδοκεί ότι το BLUEMED FAB θα εκπληρώσει το δικό του ρόλο και θα συμβάλει στο όραμα για ένα ενιαίο ουρανό, στην Ευρώπη υπογραμμίζοντας μάλιστα πως δεδομένου των ειδικών γεωγραφικών του ιδιοτήτων, στην περιφέρεια της Ευρώπης, το BLUEMED FAB θα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, ακόμη και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι η υπογραφή της Συμφωνίας και όλες οι δράσεις που θα ακολουθήσουν θα συμβάλουν στο στόχο για καλύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στον τομέα των αερομεταφορών για όλη την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε τη σημασία του όλου εγχειρήματος τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο προσωπικά δεδομένου του ότι, όπως υπενθύμισε, υπήρξε Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπογράμμισε παράλληλα πως θα γίνει συστηματική δουλειά έτσι η πρωτοβουλία για την δημιουργία του BLUEMED FAB να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. «Η Συμφωνία είναι το πρώτο βήμα, όμως πρέπει να ολοκληρώσουμε τη Συμφωνία, πρέπει να κάνουμε τη Συμφωνία μια πραγματικότητα» είπε διαβεβαιώνοντας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αρμόδια αρχή πολιτικής αεροπορίας και το αρμόδιο Υπουργείο θα εργαστούν με στόχο την επίλυση των προβλημάτων και υπερπήδηση των εμποδίων έτσι ώστε να εφαρμοστεί η Συμφωνία.

Ο Ιταλός Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Mario Ciaccia, χαρακτήρισε την εγκαθίδρυση του BLUEMED FAB ως ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για υλοποίηση του οράματος για ένα Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό. Οπως είπε, η σύσταση του BLUEMED FAB έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια εντατικής δουλειάς των αρχών πολιτικής αεροπορίας των τεσσάρων χωρών, στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα των αερομεταφορών.

Ο Ιταλός Υπουργός τόνισε ακόμα πως ο πιο σημαντικός στόχος πλέον μετά την υπογραφή της Συμφωνίας είναι η υλοποίηση της και διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να διαδραματίζει το δικό της ρόλο για την επιτυχία του BLUEMED FAB.

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών Austin Gatt τόνισε πως για να προχωρήσει η πρακτική εφαρμογή της Συμφωνίας χρειάζεται πολιτική δέσμευση. «Αν δεν υπάρξει πολιτική δέσμευση για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, θα χρειαστούν άλλα πέντε χρόνια για να προχωρήσουμε», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας τέλος πως η Μάλτα δεσμεύεται να εργαστεί για την υλοποίηση της Συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Ο Αντιπρόεδρος, τέλος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος Μεταφορών και Κινητικότητας Siim Kallas ανέφερε πως η υπογραφή της Συμφωνίας αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, και εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση των Υπουργών των τεσσάρων κρατών να εργαστούν για την υλοποίηση της Συμφωνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ