Συμφωνία που βαθαίνει το γαλλο-γερμανικό χάσμα


 

«Πύρρειος νίκη» για τον Φρανσούα Ολάντ, «δαμόκλειος σπάθη» για την Άνγκελα Μέρκελ, είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής συνόδου κορυφής. 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθη κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σχετικά με την τραπεζική εποπτεία, λέγοντας ότι αυτή θα υπάρξει “σε ακόμη συντομότερη προθεσμία” απ` ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

“Είναι ένας σημαντικός σταθμός για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την τραπεζική ένωση (…) Αυτή η τραπεζική ένωση γίνεται σε μια προθεσμία ακόμη συντομότερη από εκείνη που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής.

“Η Ευρώπη δεν καθυστερεί, αλλά παίρνει προβάδισμα σε σχέση με αυτό που είχε η ίδια καθορίσει ως ατζέντα”, επέμεινε προσθέτοντας πως το νομοθετικό πλαίσιο για την τραπεζική εποπτεία θα είναι “έτοιμο την 1η Ιανουαρίου” του 2013.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “δεν ήταν δυνατό να προχωρήσουμε πιο γρήγορα”. “Απόψε έχω την επιβεβαίωση πως το χειρότερο έχει περάσει” για την κρίση του ευρώ, επανέλαβε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες κατάφερε τελικά να συμφωνήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ μετά την εκδήλωση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, ο Ολάντ δήλωσε πως δεν θέλησε να θέσει “ένα τελεσίγραφο”.

“Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα” της εφαρμογής της τραπεζικής εποπτείας “δεν υπήρξε συμβιβασμός, συναντηθήκαμε στην ίδια θέση”, δήλωσε ο Ολάντ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για μια “τέλεια συμφωνία με τους Γερμανούς φίλους μας, οι οποίοι κατάλαβαν, και εμείς επίσης, πως η τραπεζική ένωση πρέπει να έχει στάδια”.

Ερωτηθείς σχετικά με τη γερμανική ιδέα για έναν ευρωπαίο υπερεπίτροπο με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, την όποια υποστήριξε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής η Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος είπε μόνο: “Είναι μια θέση απολύτως σεβαστή, αλλά η οποία δεν συζητήθηκε απόψε”.

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ακόμη πως, αν η Ισπανία ζητήσει μια οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη, δεν θα πρέπει να της επιβληθούν νέοι όροι που θα προσέθεταν “λιτότητα στη λιτότητα”.

“Η θέση της Γαλλίας (…) είναι πως όταν η Ισπανία θεωρήσει πως πρέπει να ζητήσει ένα σχέδιο, δεν υπάρχει λόγος να της επιβληθούν όροι που θα προσέθεταν κι άλλη λιτότητα στη λιτότητα, τη στιγμή που η Ισπανία κάνει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες”, δήλωσε ο Ολάντ.

“Η Ισπανία και μόνον αυτή είναι που αποφασίζει αν θα ζητήσει ή όχι ένα σχέδιο και ασφαλώς για τη στιγμή που θα αποφασίσει να το κάνει”, δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υπογραμμίζοντας πως η Μαδρίτη “δεν έχει διατυπώσει το αίτημα αυτό”, “προς το παρόν”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η ισπανική περίπτωση δεν αναφέρθηκε καθόλου” στις Βρυξέλλες. “Θα αναφερθεί ίσως στο Eurogroup”, η επόμενη σύνοδος του οποίου προβλέπεται για τις 12 Νοεμβρίου, πρόσθεσε.

Μέρκελ: φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα για την τραπεζική ένωση

Η διαδικασία θέσπισης ενός εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών θα χρειαστεί πέραν των δύο μηνών, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εισήλθαν σε ένα φιλόδοξο μονοπάτι.

“Πάντα λέγαμε ότι η ποιότητα πρέπει να προηγηθεί της ταχύτητας”, δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά το πέρας της πρώτης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο επικεντρώθηκε στην προώθηση της τραπεζικής ένωσης, που θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο εποπτικό μηχανισμό για τις τράπεζες στην ευρωζώνη.

“Στόχος μας είναι ένας επόπτης των τραπεζών αντάξιος του ονόματός του”, πρόσθεσε η κ. Μέρκελ μετά την 11ωρη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτηρίζοντας το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη θέσπιση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού ως “πολύ φιλόδοξο”.

Υπενθυμίζεται ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα διαχωρίσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης από το δημόσιο χρέος των κρατών, μπορεί να γίνει μόνο μετά τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών.