Συμφωνία συνεργασίας για Κύπρο – Ρουμανία

 


Διαβάστε προηγούμενο μας ρεπορτάζ στο οποίο γίνονται ρεκόρ συναλλαγών μεταξύ Κύπρου – Ρουμανίας με επενδύσεις που αγγίζουν τα 160 εκ. ευρώ


 

«Υποστηρίζουμε μια περαιτέρω παρουσία του κυπριακού κεφαλαίου στη Ρουμανία σε τομείς όπως οι υποδομές, ο τουρισμός, η ανανεώσιμη ενέργεια και άλλους», είπε ο κ. Corlăţean.

Ερωτηθείς για το θέμα της ενέργειας, ο Ρουμάνος Υπουργός είπε πως «η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα θέμα σημαντικό για πολλά ευρωπαϊκά κράτη, περιλαμβανομένης της Ρουμανίας».

Είπε πως αυτός μπορεί να είναι ένας τομέας συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνοντας πως οι κυπριακές Αρχές έχουν επιδείξει ενδιαφέρον στο να υπάρξει συνεργασία μέσω ενός Πανεπιστημίου στη Ρουμανία που έχει μια μακρά και σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και παράδοση στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου, εκπαιδεύοντας φοιτητές και μηχανικούς. Ο κ. Corlăţean εξέφρασε ετοιμότητα για κοινά πανεπιστημιακά προγράμματα, με στόχο την προετοιμασία των ειδικών στην Κύπρο.

Από την πλευρά της, η κ. Μαρκουλλή επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου για την πλήρη ένταξη της Ρουμανίας στην περιοχή Σένγκεν το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας πως «έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε ως Προεδρία της ΕΕ και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να αποδοθεί το καθεστώς Σένγκεν στη Ρουμανία, αφού έχουν κάνει όλα όσα χρειαζόταν να γίνουν, έχουν εφαρμόσει πλήρως το κεκτημένο που αφορά στο Σένγκεν».

Οι δυο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία για Συνεργασία στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης. Υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα Εμπορίου και Επενδύσεων.

Ο κ. Corlăţean ευχαρίστησε θερμά την Κύπρο για την υποστήριξή της στην ένταξη της Ρουμανίας στην περιοχή Σένγκεν, σημειώνοντας πως «βασιζόμαστε στην Προεδρία για να υποστηρίξει το Δεκέμβρη μια καλή απόφαση και να εγκρίνει μια απόφαση για την ένταξη της Ρουμανίας στην περιοχή Σένγκεν. το ερχόμενο έτος».

Εξέφρασε εκτίμηση για το ρόλο της Κύπρου ως Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί απόδειξη για το ρόλο που μεσαίες ή μικρές χώρες κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να παίξουν.

Ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ εξέφρασε πλήρη στήριξη στους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, σημειώνοντας πως συζήτησαν σε λεπτομέρειες τους διάφορους στόχους της ΕΕ σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με έμφαση στις πολιτικές για τη Γεωργία και τη Συνοχή, δεδομένου ότι τόσο η Ρουμανία όσο και η Κύπρος είναι φίλοι της Ομάδας Συνοχής.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε πως η Κύπρος και η Ρουμανία έχουν μια άριστη συνεργασία στο πολιτικό επίπεδο, ενισχυμένη οικονομική συνεργασία και παρόμοιες θέσεις επί πολλών ευρωπαϊκών και άλλων θεμάτων όπως οι εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, η διεύρυνση και η εταιρική σχέση με τη νότια και ανατολική γειτονιά της ΕΕ.

«Εκφράσαμε ενδιαφέρον για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας και στήριξη στη συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης στα Βαλκάνια», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «έχουμε συμφωνήσει να παγιώσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της οικονομίας, της εργασίας και των κοινωνικής ασφαλίσεων, των εσωτερικών υποθέσεων και της εκπαίδευσης», προσθέτοντας πως είναι επίσης σημαντικό «να αναπτύξουμε ένα ακόμα πιο δυναμικό διάλογο στο επίπεδο των αρχών που είναι υπεύθυνες για καταπολέμηση των αρνητικών φαινομένων που σχετίζονται με σημαντικό αριθμό Ρουμάνων πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο».

Ανέφερε πως υπάρχει ένα σημαντικός αριθμός άλλων συμφωνιών επί των οποίων γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο χωρών «και έχουμε αποφασίσει να επιταχύνουμε την κατάληξη αυτών των συμφωνιών».

Ο Ρουμάνος Υπουργός είπε πως συζήτησαν και για το Κυπριακό και διαβεβαίωσε πως η Ρουμανία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που στοχεύουν σε μια δίκαιη και διαρκή συμφωνία για να επιτευχθεί η επανένωση όλου του εδάφους της Κύπρου, στη βάση ενός διζωνικού, δικοινοτικού ομόσπονδου κράτους με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Επιπλέον ο κ. Corlăţean εξέφρασε εκτίμηση για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για εγκρίνει τη λειτουργία τάξεων για εκμάθηση της ρουμανικής γλώσσας στο πλαίσιο του συστήματος των «Κυριακάτικων σχολείων» για τους Ρουμάνους μαθητές στο νησί.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ρουμάνος Υπουργός ανέφερε πως συζήτησαν για την πολύτιμη παρουσία της ρουμανικής κοινότητας στην Κύπρο, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος των Ρουμάνων που ζουν στο νησί έχουν ενταχθεί ικανοποιητικά στην κοινωνία και εργάζονται σκληρά για τις οικογένειές τους, συμβάλλοντας και στην οικονομική προσπάθεια που γίνεται στην Κύπρο.

Από την πλευρά της, η κ. Μαρκουλλή είπε πως συζήτησαν όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας το πολύ ψηλό επίπεδο των μακροχρόνιων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα

Είπε πως Κύπρος και Ρουμανία έχουν άριστη συνεργασία και σε πολυμερείς υποθέσεις σε διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ.

Ανέφερε πως είχαν μια καλή συζήτηση για ευρωπαϊκά θέματα και πως συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την ευρωπαϊκή κρίση και τον πολύ σημαντικό και για τις δυο χώρες τομέα της διεύρυνσης, «ιδιαίτερα τη διεύρυνση προς τη γειτονιά μας που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια και όχι μόνο».

Η ΥΠΕΞ είπε πως η διεύρυνση αποτελεί μιαν από τις προτεραιότητες της Κύπρου και ειδικότερα η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ανέφερε πως συζήτησαν και διεθνή θέματα, σημειώνοντας πως και οι δυο είναι πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση στη Συρία και για τις εξελίξεις στη νότια γειτονιά της ΕΕ.

Σε σχέση με το θέμα της ενέργειας είπε πως ενημέρωσε το Ρουμάνο ομόλογό της για τις εξελίξεις στο θέμα των προσπαθειών της Κύπρου για έρευνες και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, για τις συμφωνίες οριοθέτησης της Κύπρου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο καθώς και για τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου και εταιρειών που συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

Τέλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την μακροχρόνια υποστήριξη της Ρουμανίας στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού, σημειώνοντας πως η Ρουμανία πάντα τηρούσε μια θέση βασισμένη σε αρχές και το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ