Συνάντηση Υπεπιτροπής Ασφάλειας ΕΚ και Ομήρου

 

Η Υπεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σήμερα σε τέλμα, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Χαιρέτισε, εξάλλου, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τις οποίες καταδικάζεται η αρνητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Προεδρίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στις τουρκικές απειλές σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, γεγονός που, όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε επίσης ειδική αναφορά στην  ιδρυτική Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), την οποία φιλοξένησε η Βουλή, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2012, στην Πάφο και στη σημασία των αποτελεσμάτων που υιοθετήθηκαν.

Ο Πρόεδρος της Υπεπιτροπής Arnaud Danjean συνεχάρη εκ μέρους της αντιπροσωπείας τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την άρτια διοργάνωση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ και εξήρε, στα πλαίσια αυτά, τη συμβολή της στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων στους εν λόγω τομείς.

Συνεχάρη επίσης την Κυπριακή Προεδρία για τη δραστηριότητά της στον τομέα ασφάλειας και άμυνας.

Αναφερόμενος στις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή της Νοτίου Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ο κ. Danjean είπε ότι η διατήρηση επαφών με τις χώρες της περιοχής, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είναι εξέχουσας σημασίας, ενώ σημείωσε ότι, μετά την κρίση στο Λίβανο το 2006, ο ρόλος της Κύπρου ως γεφυροποιός μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της περιοχής κατέστη σαφέστερος.

Τέλος, αναφέρεται ότι αντηλλάγησαν απόψεις για το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας κυρίως το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για αλλαγή της στάσης της σε ότι αφορά στα προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εξάλλου  οι Αντιπρόεδροι της Επιτροπής Σοφοκλής Σοφοκλέους της Ομάδα των Σοσιαλιστών και Krzysztof Lisek τoυ ΕΛΚ, καθώς και τα μέλη Andrew Duff των Φιλελευθέρων και Indrek Tarand τωv Πρασίvωv.

Πηγή: ΚΥΠΕ