Σύνδεσμος για κωφά άτομα στη Λεμεσό

 

Η νέα εθελοντική οργάνωση για τα κωφά άτομα παρουσιάστηκε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, όπως επίσης και το τραγούδι “Αγάπη στη σιωπή”, σε στίχους Φάνης Αναστασίου, μουσική Άριστου Μοσχοβάκη και το οποίο ερμηνεύουν ο Δάκης, ο Στέλιος Κωνσταντάς και η χορωδία Μουσικού Εργαστηρίου Γιώργου Θεοφάνους.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Φάνης Αναστασίου και καλωσορίζοντας τους τραγουδιστές και το συνθέτη, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου εξέφρασε την εκτίμηση και την αγάπη του Δήμου προς τα κωφά άτομα και σημείωσε πως οι δυνατότητες αυτών των ατόμων είναι απεριόριστες, “αρκεί να υπάρχει στήριξη, ώθηση και το κατάλληλο περιβάλλον για να μεγαλουργήσουν”.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η συνεργασία που υπήρξε από παλαιότερα με την Φάνη Αναστασίου θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί μέσα από τη δημιουργία του Συνδέσμου.

Μιλώντας στη νοηματική γλώσσα, η Φάνη Αναστασίου είπε πως η απόφαση για δημιουργία του Συνδέσμου “Ταξίδι στη σιωπή – Κυπριακή νοηματική γλώσσα” αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, μετά από μα πολύχρονη πείρα στην εκπαίδευση και διάδοση της νοηματικής και πως θα υπάρχει στενή συνεργασία με τον Όμιλο Κωφών.

Πέραν από μαθήματα νοηματικής, συνέχισε, ο Σύνδεσμος στοχεύει σε μια πολύπλευρη συμβολή για στήριξη των κωφών και παροχή οποιασδήποτε βοήθειας, για την πρόοδο και την ευημερία τους, την προώθηση της συμμετοχής τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου, την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη τους, τη μεταξύ τους αλληλοβοήθεια, τη διεύρυνση των ευκαιριών εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και εργοδότησης και την παροχή ίσων ευκαιριών μόρφωσης.

Εξήγησε, παράλληλα, ότι η νοηματική γλώσσα είναι κατά περίπου 70% η ίδια σε όλες τις χώρες, ενώ η κυπριακή νοηματική γλώσσα με την ελληνική έχουν ελάχιστες διαφορές, που αφορούν κυρίως τη διάλεκτο.

Όλα τα καθαρά έσοδα από την πώληση του cd και του dvd του τραγουδιού θα διατεθούν στο Σύνδεσμο, είπε η κ. Αναστασίου, εκφράζοντας την ελπίδα για θετική ανταπόκριση από τον κόσμο, ενώ υποσχέθηκε πως “θα κάνω το ταξίδι τους στη σιωπή υπέροχο”.

Πηγή: ΚΥΠΕ