Συνέχεια στη δίκη για το Μαρί με αντεξέταση Τελωνειακού Λειτουργού

 

Άρχισε και ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, η κατάθεση και αντεξέταση του 8ου μάρτυρα κατηγορίας Δημήτρη Χατζηκωστή, Α Τελωνειακού Λειτουργού στο Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία μετά την έκρηξη και είπε ότι μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως ένα μήνα μετά την κατάσχεση του φορτίου αυτό περιήλθε στην κυριότητα του Δημοσίου και σημείωσε πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας συμφώνησε με την εισήγηση του Τμήματος Τελωνείων για διάθεση του υλικού στην Εθνική Φρουρά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής για τη σύσκεψη της 6/8/2009 στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο μάρτυρας είπε πως σε κάποιο σημείο της σύσκεψης ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας σε έντονο ύφος είχε αναφέρει «τι θέλετε, άμα είναι επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας;” εννοώντας να παραμείνουν τα πράγματα σχετικά με το φορτίο ως είχαν, δηλαδή να συνεχιστεί η φύλαξη του από την Εθνική Φρουρά. Ανέφερε ακόμα ότι η προσωπική του εκτίμηση ήταν πως είχε ήδη προαποφασιστεί ότι τα πράγματα με τα 98 εμπορευματοκιβώτια θα παρέμειναν ως είχαν ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Συρία.

Πρόσθεσε επίσης ότι η εμπλοκή του Τμήματος Τελωνείων στο όλο θέμα ήταν «διαδικαστική και τυπική» επειδή έπρεπε να τηρηθούν κάποιες διαδικασίες που είχαν σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο. Ανέφερε πως το ΥΠΕΞ χειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος, ενώ το ΥΠΑΜ χειριζόταν την ασφαλή φύλαξη του φορτίου.

Ο κ. Χατζηκωστής είπε ακόμα ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 7/2/2011 στο Υπουργείο Άμυνας τόσο ο ΥΠΕΞ όσο και ο ΥΠΑΜ ήταν ανήσυχοι για τη φύλαξη του φορτίου με τα πυρομαχικά. Πρόσθεσε ακόμα ότι του έκανε «φοβερή εντύπωση» η τοποθέτηση του συνταγματάρχη Νίκου Γεωργιάδη, ότι δηλαδή δεδομένης της φύλαξης της πυρίτιδας στα εμπορευματοκιβώτια και δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται το καλοκαίρι, που θα υπερδιπλασίαζαν τις θερμοκρασίες στα εμπορευματοκιβώτια, υπήρχε ο κίνδυνος της ανάφλεξης ή και της έκρηξης. Ο ΥΠΑΜ, συνέχισε ο μάρτυρας είχε αναφερθεί στους κινδύνους αλλά και στη φρούρηση των εμπορευματοκιβωτίων στο συγκεκριμένο χώρο, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα συγχαρητήρια που πήρε η Κύπρος για το χειρισμό του θέματος και ζήτησε να βολιδοσκοπηθεί το θέμα της εκποίησης του φορτίου, αφού εκτιμηθεί η αξία του, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του και ζήτησε όπως ληφθούν δείγματα για ανάλυση. Στη σύσκεψη είχε αναφερθεί, επίσης, ότι η Εθνική Φρουρά θα μπορούσε να καταστρέψει εύκολα την πυρίτιδα με απλή καύση.

Ο κ. Χατζηκωστής αντεξετάστηκε στη συνέχεια από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης του Υπουργού  Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και τέως Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού. Ο κ. Γεωργίου ρώτησε τον μάρτυρα εάν το Τμήμα Τελωνείων διαβιβάζει τις εκθέσεις του αναφορικά με τις κατασχέσεις που κάνει σε φορτία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάρει την απάντηση ότι «ανάλογα με την περίπτωση ορισμένες φορές ειδοποιείται το ΥΠΕΞ». Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως η περίπτωση του φορτίου του πλοίου «Monchegorsk» ήταν μία από τις περιπτώσεις όπου τον τελικό λόγο εάν θα κατασχεθεί το φορτίο είχε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και «είχαμε συμφωνήσει ότι το φορτίο θα παραληφθεί για ασφαλή φύλαξη από την Εθνική Φρουρά και θα υπογράψει για την παραλαβή του αξιωματούχος της Ε.Φ».

Σε άλλες ερωτήσεις, ο μάρτυρας απάντησε πως κανένας στη σύσκεψη δεν είχε εισηγηθεί καταστροφή του φορτίου, το Τμήμα Τελωνείων δεν είχε λάβει από κανένα εισήγηση για καταστροφή του και σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση το Τμήμα Τελωνείων δεν μπορούσε να αποφασίσει καταστροφή γιατί υπήρχαν πολιτικές προεκτάσεις και το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί».

Ο κ. Χατζηκωστής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Γεωργίου είχε πει ότι «είχα εκτιμήσει πως κάποιοι – από το ΥΠΕΞ που είχαν μεταφέρει στη σύσκεψη την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας – είχαν προαποφασίσει να παραμείνουν τα πράγματα ως είχαν».

Ο κ. Γεωργίου ζήτησε από το μάρτυρα να του αναφέρει εάν συμφωνεί μαζί του πως στη σύσκεψη στις 7/2/2011 στο ΥΠΑΜ, ο αρχηγός του ΓΕΕΦ είχε πει πως η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου αλλά όχι επ’ αόριστον καθότι η μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας που υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια αποτελούσε κίνδυνο για το προσωπικό της ναυτικής βάσης.

Σε άλλες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, ο μάρτυρας απάντησε πως τα εμπορευματοκιβώτια είχαν αποσφραγιστεί για τη νηοψία και στη συνέχεια σφραγίστηκαν από το Τμήμα Τελωνείων, κανένας δεν κρατούσε κλειδιά γιατί αυτά δεν ήταν κλειδωμένα και πως δεν χρειαζόταν η παρουσία Τελωνειακού Λειτουργού για να ανοιχθεί εμπορευματοκιβώτιο προκειμένου να γίνει έλεγχος.

Σε ερώτηση κατά πόσον τον Ιούλιο του 2011 ο πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης μπορούσε να αποσφραγίσει μόνος του το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο για να προβεί στον απαραίτητο έλεγχο, ο μάρτυρας απάντησε πως δεν ζητήθηκε από κανένα Τελωνειακό Λειτουργό να αποσφραγίσει το εν λόγω εμπορευματοκιβώτιο. Σημείωσε ακόμα ότι η σφραγίδα θα μπορούσε να κοπεί με ένα απλό νυχοκόπτη.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αντεξετάστηκε από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης του τέως Υπουργού  Άμυνας Κώστα Παπακώστα και των τέως Διευθυντή και Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και Πάμπου Χαραλάμπους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Ευσταθίου, ο μάρτυρας είπε ότι το Τμήμα Τελωνείου δεν μπορούσε να παρεμποδίσει με καθ’ οιονδήποτε τρόπο την Εθνική Φρουρά να κάνει τον οποιονδήποτε έλεγχο στο φορτίο που βρισκόταν στη ναυτική βάση στο Μαρί, εντός της οποίας το Τμήμα δεν μπορούσε να εισέλθει.

Στη δική του αντεξέταση ο Θανάσης Κορφιώτης, συνήγορος υπεράσπισης του τελούντα σε διαθεσιμότητα Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη ζήτησε να μάθει κατά πόσον ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης είχε αναφέρει σε κάποια από τις συσκέψεις που συμμετείχε ο μάρτυρας, ότι υπήρχε συναίνεση του Προέδρου Χριστόφια για καταστροφή του φορτίου. Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν θυμόταν κάτι τέτοιο.

Αύριο θα αρχίσει η κατάθεση του συνταγματάρχη Λάμπρου Λάμπρου, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Ιούνιο του 2010, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου, 7ο μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη. 

Πηγή: ΚΥΠΕ