Συνεχίζεται στην Αθήνα η εκδίκαση της έφεσης για την “Ήλιος”

 

Ο κ. Τσολάκης με βάση και τις προηγούμενες καταθέσεις του σημείωσε ότι η διερευνητική επιτροπή έκανε το καθήκον της λειτουργώντας με βάση τα στοιχεία και αντικειμενικά. Σημείωσε ότι το πόρισμα που συντάχθηκε έγινε διεθνώς αποδεκτό, ενώ ανέφερε ότι καθήκον της επιτροπής ήταν να διερευνήσει τα αίτια της συντριβής.

Η εκδίκαση της έφεσης ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών μετά από την από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών τον περασμένο Απρίλη, σύμφωνα με την οποία οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά και τους καταδίκασε – σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα – σε φυλάκιση τριών ετών ως βάση και ένα χρόνο επιπλέον για τον κάθε νεκρό, δηλαδή 123 χρόνια ο κάθε κατηγορούμενος, από τα οποία υποχρεούνταν να εκτίσουν τα 10. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, το δικαστήριο έκρινε ενόχους για συνειδητή ανθρωποκτονία από αμέλεια τους: Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και το Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότο της εταιρείας, ενώ ένοχος για ασυνείδητη ανθρωποκτονία από αμέλεια κρίθηκε ο μηχανικός της εταιρείας, που έλεγξε το αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Αλαν Ιργουιν.

Η διαδικασία διεκόπη εκ νέου και θα συνεχιστεί στις 7 Νοεμβρίου, με την εξέταση νέων μαρτύρων, που κατέθεσαν και πρωτόδικα. Η δίκη στην Ελλάδα διεξάγεται σε επίπεδο πλημμελήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ