Συνέδριο για την καταπολέμηση της ομοφοβίας στην εκπαίδευση

 

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επισημάνθηκε η ανάγκη θεσμοθέτησης και εφαρμογής μέτρων κατά της ομοφοβίας και υπέρ της προώθησης στην εκπαίδευση του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Το συνέδριο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Εκπαιδευτών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η πολιτεία οφείλει αμέσως να προχωρήσει στην αναγνώριση του Συμφώνου Συμβίωσης για την Κατοχύρωση των Λεσβιακών, Ομοφυλοφιλικών, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών (ΛΟΑΤ) Δικαιωμάτων, είπε σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Νίκος Τορναρίτης.

Από την εκπρόσωπο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Παυλίνα Χατζηθεοδούλου, αναφέρθηκε ότι πρόοδος έχει επιτευχθεί με το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και τις εκπαιδεύσεις δασκάλων και καθηγητών που διεξάγονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (του οποίου την ομιλία ανέγνωσε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Αθανάσιος Γαγάτσης), επεσήμανε ότι η δημοκρατικότητα αναγνωρίζεται πρωτίστως από το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ανοχή προς αυτή.

Στη σημασία της διασφάλισης της σεξουαλικής υγείας και ευημερίας για την ευρύτερη ποιότητα ζωής του καθενός και για την κοινωνική ευεξία, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, αναφέρθηκε η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΚΣΟΠ, Μαρία Επαμεινώνδα.

Η Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, αναφέρθηκε στις σοβαρές συνέπειες της ομοφοβίας, όταν αυτή εκδηλώνεται με λεκτική βία ή και εγκλήματα, με αποτέλεσμα να καταπιέζονται οι ζωές των ΛΟΑΤ.

Η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, μίλησε για τη διαφορετικότητα ως δικαίωμα και για την ευθύνη της εκπαίδευσης να στηρίξει τη διαφορετικότητα.

Έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας απηύθυνε ο συντονιστής του έργου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, ζητώντας όπως προωθηθούν προσπάθειες ανάλογες με την εκστρατεία “Ασπίδα κατά της Ομοφοβίας στην εκπαίδευση” σε μόνιμη βάση, έτσι ώστε η πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της ομοφοβίας στην εκπαίδευση να γίνεται με συστηματικό τρόπο.

Στο συνέδριο επίσης, ακαδημαϊκοί και ερευνητές συσχέτισαν το φαινόμενο της ομοφοβίας στην εκπαίδευση με τα στερεότυπα του κοινωνικού φύλου, τη διαμόρφωση σεξουαλικής ταυτότητας και τη διαμόρφωση ταυτότητας του φύλου και τόνισαν την καθοριστική σημασία της απάλειψης των στερεοτύπων για τους ρόλους των φύλων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ομοφοβία.