Συρία: Απαγόρευσε τουρκικές πολιτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της

 

Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε το Σάββατο 13/10 ότι σκοπεύει να απαγορεύσει τις τουρκικές πολιτικές πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της, λίγες μόλις μέρες αφότου η τουρκική κυβέρνηση αναχαίτισε ένα συριακό αεροσκάφος, το οποίο όπως υποστήριξε η Αγκυρα μετέφερε ρωσικό οπλισμό για τον συριακό στρατό.

Σε ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία μεταδόθηκε μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ειδήσεων, SANA, αναφέρεται ότι η απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ενώ γνωστοποιείται επίσης ότι η κίνηση αυτή αποτελεί “αντίποινα” για την απαγόρευση των συριακών πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η Τουρκία ουδέποτε εξέδωσε ανακοίνωση περί απαγόρευσης των συριακών πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της, αλλά προειδοποίησε ότι σκοπεύει να πραγματοποιεί αναχαίτιση συριακών αεροσκαφών, τα οποία θεωρεί ότι μεταφέρουν ύποπτο φορτίο.

 

Σε μια άλλη εξέλιξη, Σύριοι τραυματίστηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας 

Δεκάδες Σύριοι τραυματίστηκαν αργά το Σάββατο 13/10, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα προς την Ιορδανία, σύμφωνα με αξιωματούχους, καθώς η Δαμασκός έχει εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή των συνόρων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Ιορδανίας, περισσότεροι από 24 Σύριοι τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας περίπου 400 προσφύγων που προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ιορδανία.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και τέσσερις άνδρες οι οποίοι υπέστησαν εγκαύματα, μετά από επίθεση πυραύλου που είχε ως στόχο την ομάδα των προσφύγων, όπως αναφέρει η πηγή, ενώ ένας ακόμα άνδρας υπέστη σοβαρά τραύματα, η κατάσταση του οποίου χαρακτηρίστηκε “κρίσιμη”. Το παραπάνω περιστατικό έρχεται να αυξήσει τον αριθμό των σύριων που έχουν τραυματιστεί το τελευταίο διάστημα ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα προς την Ιορδανία. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι, την περασμένη εβδομάδα και μόνο, περισσότεροι από 50 πρόσφυγες τραυματίστηκαν.

 

Πηγή ΚΥΠΕ