Τα «Παιδιά κατά της Φτώχειας» συνάντησαν Κύπριους Βουλευτές

 

Τα παιδιά συμμετέχουν στο Συνέδριο «Επενδύοντας στα παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προώθηση της ευζωίας των παιδιών»

Στο έντυπο περιέχονται τα βασικά μηνύματα που θέλουν να διαβιβάσουν  στους πολιτικούς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων  των κρατών τους σχετικά με την παιδική φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Περιλαμβάνονται οι θέσεις των νεαρών συνέδρων (ηλικίας από 13 μέχρι 18 ετών), έρευνες διεθνών οργανισμών για τη φτώχεια και αντίγραφα επιστολών των παιδιών προς τα Κοινοβούλια και άλλων αξιωματούχων  των χωρών τους, στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις χώρες τους για την παιδική φτώχεια και την εκπαίδευση.

Το “European Children against Poverty”  είναι πρόγραμμα  που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Youth in Action. Στο συνέδριο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας συμμετέχουν 20 παιδιά από 5 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρο,  Κροατία,  Ιρλανδία,  Πορτογαλία και Ολλανδία).

Η νεαρή Irena Petkovic από την Κροατία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ιδιαίτερα χαρούμενη, επειδή όπως είπε το συνέδριο ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της και ανέφερε ότι στο πλαίσιο  του Συνεδρίου συζητήθηκαν τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν και να εισακουσθούν, συζήτησαν πώς θέλουμε να είναι η πολιτική και η κοινωνία και πώς μπορούν να επιλυθούν προβλήματα.

Είπε ότι συμμετέχει  σε βήμα παιδιών στη χώρα της και εξέφρασε την ευχή και προσδοκία όπως η φτώχια και ειδικά η παιδική φτώχια πάρει τέλος.

«Συζητήσαμε τη φτώχια είτε αυτή αφορά τρίτες χώρες, είτε εμάς, συζητήσαμε την κοινωνική ένταξη και των κοινωνικό αποκλεισμό, αποφασίσαμε και καταγράψαμε τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε και τα παιδία ετοίμασαν το περιοδικό τους σε δύο μόνο μέρες», είπε η Ολλανδή συνοδός των παιδιών Simone Bommelje  που επιμελήθηκε την έκδοση του περιοδικού.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι  «βασικό αντικείμενο των μηνυμάτων των παιδιών είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων τους και το δικαίωμα τους στην έκφραση».

Πηγή: ΚΥΠΕ