Τα ρομπότ νερού θα “συναντήσουν” Έλληνες μαθητές

 

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στο hydrobot, ένα αμερικάνικο πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής που στόχο έχει να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους.

Μέσω του Hydrobot, που φέρνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), οι μαθητές, που θα εκπαιδευτούν από τους καθηγητές τους, θα κληθούν με τη σειρά τους να κατασκευάσουν ένα υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στο εργαστήριο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003 και τότε ο διευθυντής του MITSG, καθηγητής Χρυσόστομος Χρυσοστομίδης, και ο εκπαιδευτικός συντονιστής, Μπρέιντι Γουίλμπουρ, ανέπτυξαν περαιτέρω την ιδέα αυτή σε ένα “πακέτο”, το οποίο, χρησιμοποιώντας σωλήνες PVC και άλλα οικονομικά και εύκολα προσβάσιμα υλικά, δίνει την ευκαιρία σε καθηγητές και σε μαθητές όλων των ηλικιών να κατασκευάσουν το δικό τους ROV.

Το πρόγραμμα SeaPerch διαδόθηκε, πέρα από το MIT, σε περισσότερα από 200 σχολεία των ΗΠΑ, εκπαιδεύοντας μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια 2.000 καθηγητών και δασκάλων, περισσότερους από 26.000 μαθητές.

Το SeaPerch διαδόθηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Γαλλία, και μέσα από τη συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου με το MITSG, έρχεται τώρα και στην Ελλάδα με τη μορφή του Hydrobot.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου ξεκίνησε στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς μία πιλοτική δοκιμή με 17 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν, κατασκεύασαν από ένα όχημα, το δοκίμασαν, και σε αρκετές περιπτώσεις το βελτίωσαν, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους.

Για τη νέα σχολική περίοδο, το Ίδρυμα Ευγενίδου θα χορηγήσει δωρεάν 50 πακέτα με το απαραίτητο υλικό και τις σχετικές οδηγίες σε δημόσια σχολεία, τα οποία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα επιλεγούν.

Επιπλέον, το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ετοιμάζει ένα σύστημα αισθητήρων μέτρησης πίεσης, θερμοκρασίας και φωτεινότητας εντός του νερού.

Τα απαιτούμενα υλικά και οι σχετικές οδηγίες θα σταλούν, στη συνέχεια, στα συνεργαζόμενα σχολεία, όπου οι μαθητές θα τα χρησιμοποιήσουν με σκοπό να συνθέσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το σύστημα των αισθητήρων θα ενσωματωθεί στο Hydrobot κάθε σχολικής ομάδας και έτσι στην επόμενη θαλάσσια “αποστολή” θα μπορέσουν να συλλέξουν λεπτομερή στοιχεία για το θαλάσσιο περιβάλλον τους.

Τα στοιχεία αυτά αργότερα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ερευνητές για συστηματικότερη μελέτη του θαλάσσιου οικοσυστήματος της χώρας μας.

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.