Θέλεις το φάρμακο; Πλήρωσε ένα ευρώ επιπλέον

Με την φιλελευθεροποίηση των τιμών, από τις 14 Ιανουαρίου, όλων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα καθορίζονται πλέον από τους νόμους της αγοράς, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Φ».

Την ίδια ώρα, μειώνεται το ποσοστό κέρδους των ιδιωτικών φαρμακείων και καθορίζεται ως χρόνος επικαιροποίησης των τιμών η διετία.

Την Τετάρτη 10/10, η τελική πρόταση του υπουργού Υγείας, Σταύρου Μαλά, έφθασε σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να καθορίζει τα ποσοστά μείωσης των σημερινών τιμών μετά την επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου.

Οι μειώσεις όμως με βάση την δεδομένη «συμφωνία» μεταξύ φαρμακοβιομηχάνων, φαρμακοποιών, φαρμακευτικών εταιρειών και εισαγωγέων φαρμάκων, δεν θα ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 7% για τα φάρμακα από €50 και κάτω ενώ τα φάρμακα από €10 και κάτω θα μείνουν ανεπηρέαστα από την επικαιροποίηση.

Καινοτομία στην πρόταση του υπουργού Υγείας αποτελεί η ικανοποίηση του αιτήματος των φαρμακοποιών για εφαρμογή τέλους για την εκτέλεση συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Με το μέτρο αυτό ο πολίτης θα καταβάλλει στο ιδιωτικό φαρμακείο το ποσό του ενός ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελεί. Αναφέρεται ότι σύμφωνα με την επίσημη έρευνα των φαρμακοποιών, τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν εκτελούν τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 7 συνταγές την ημέρα.

Το υπουργείο Υγείας έχει προωθήσει ήδη στη Βουλή πρόταση για καταβολή τέλους €0.50 ανά φάρμακο, ανά συνταγή που εκτελείται από τα κρατικά φαρμακεία.