Το δύσκολο αύριο και οι δεσμεύσεις Αναστασιάδη

 

Γράφει ο Νεκτάριος Μαρκέτος

Στη χώρα μας αυτή την εποχή βιώνουμε την απόλυτη διαίρεση ως κοινωνία για θέματα όπως το μνημόνιο, την ανεργία, την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, τα παντός είδους σκάνδαλα, η διαχείριση του Φυσικού Αερίου, τα αναπτυξιακά έργα, την ύφεση, τις ευθύνες…

Οι υποσχέσεις των κομμάτων και τα όρια της οικονομίας. Τρείς περίπου μήνες προ των εκλογών και ενώ τα κόμματα κορυφώνουν τις προσπάθειές τους για προσέλκυση των αναποφάσιστων, η οικονομία παραμένει ο κύριος χώρος αναμέτρησης.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα το Νίκο Αναστασιάδη… Την ημερομηνία για την συνέντευξη την αναβάλαμε  εβδομάδα προς εβδομάδα λόγω και των τελευταίων εξελίξεων με την Τρόικα και τα μέτρα της κυβέρνησης. Τελικά καταφέραμε να «κλειδώσουμε» τη μέρα της συνέντευξης για τις 26 Οκτωβρίου 11 το πρωί. 

Ήμασταν μία ώρα πριν στο προκαθορισμένο ραντεβού μας για να μπορέσουμε να στήσουμε με τον Φίλιππο τις κάμερες και το σύστημα για να βγούμε στον αέρα και να είναι όλα στην εντέλεια.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μας υποδέχθηκε με χαμόγελο και φιλοφρονήσεις. Δέχθηκε η κουβέντα μας να είναι πιο ελεύθερη, αλλά ο χρόνος δεν μας επέτρεψε να τη χαρούμε όσο θα έπρεπε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές κατάλαβα ότι μιλάει και με τη σιωπή, ενώ δεν μασάει τα λόγια του όταν σπάει τη σιωπή του. Οι ερωτήσεις των αναγνωστών καταιγιστικές. Τολμηρός, αυτοκριτικός όπου χρειαζόταν, αιχμηρός, χωρίς να αφήνει τίποτε να πέσει από το τραπέζι δίχως να σκύψει να το σηκώσει.

Η επαναφορά της εμπιστοσύνης είναι σημαντική και χρειάζεται την ηγεσία που μπορεί να κινητοποιήσει τη συλλογική ευφυΐα και να δημιουργήσει ευημερία. Για να την αποκαταστήσεις βέβαια χρειάζεται μια σειρά από αλλαγές και κυρίως να πάψει η ατιμωρησία . Δύο-τρεις συμβολικές κινήσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να επαναφέρεις την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στους κόλπους της κοινωνίας!

Μια κυβέρνηση συχνά καλείται να τονώσει την επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να οδηγήσει την κοινωνία από το παρελθόν στο μέλλον μέσω μιας διαδικασίας μετάβασης. Αυτή η διαδικασία απαιτεί διαφορετικές ικανότητες, ανάλογα με τη φύση της μετάβασης. Σε διαδικασίες γρήγορης μετάβασης απαιτείται αποφασιστικότητα και ταχύτητα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η μεταβατική διαδικασία, καθώς και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, διαρκεί πολύ περισσότερο… Ο Νίκος Αναστασιάδης στο τέλος της συνέντευξης  δεσμεύτηκε σε όλους τους πολίτες ότι θα υλοποιήσει στο έπακρον όλα όσα εξήγγειλε. Όλοι έτσι και αλλιώς κρίνονται εκ του αποτελέσματος…

Τα καλύτερα εφόδια για το δύσκολο μέλλον που έρχεται δεν είναι οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια αλλά ο κοινός νους, η  σύνεση, η ευαισθησία και η στοιχειώδης αισθητική…