Το ημερολόγιο του τρόμου χωρίς σχέδιο Β

 Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες (06/10) των αρχηγών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ενημέρωσε τα κόμματα για τις αντιπροτάσεις, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία  για το πακέτο μέτρων το οποίο τους παρουσιάστηκε, κρίνοντας το ελλιπές μιας και απουσιάζουν κομμάτια τα οποία αφορούν την ανάπτυξη αλλά και τα ζητήματα τα οποία θέτει η Τρόικα για τον τραπεζικό τομέα.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε γύρω στις 19:30, παρουσία των αρχηγών κομμάτων του Προέδρου, των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας αλλά και του Γ.Δ του Υπουργείου Οικονομικών.

Το κλίμα όπως είπε χαρακτηριστικά ηγέτης μεγάλου κόμματος ήταν θλιβερό.

Ο Υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση αρχηγών κομμάτων τι θα γίνει σε περίπτωση που αργήσει η συμφωνία με την Τρόικα, απάντησε πως «δεν υπάρχει σχέδιο Β, χρήματα έχουμε ως τον Δεκέμβριο», δημιουργώντας έντονο προβληματισμό.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα το οποίο τέθηκε, αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και με τα Οικονομικά Επιτελεία των κομμάτων αλλά και με τον ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών.
Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο όπου αναμένεται να «κλειδώσουν» τα μέτρα για την ανάπτυξη και τον Τραπεζικό τομέα.

Η νέα συνάντηση Χριστόφια με τους αρχηγούς κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου ούτως ώστε να παρθεί η οριστική συμφωνία, ενός πακέτου διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, ενώ αναμένεται η κάθοδος της στις 17 ή 18 του ίδιου μήνα, με την ελπίδα να υπάρξει οριστική συμφωνία στις 22 Οκτωβρίου.

Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί κανονικά στις 20 Οκτωβρίου.

Βασικός στόχος είναι στις 12 Νοεμβρίου να «κλειδώσει» το μνημόνιο στο Eurogroup και τα Χριστούγεννα η καταβολή  της πρώτης δόσης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, τα κόμματα μετά και την χθεσινή σύσκεψη θα συναντηθούν με τα Οικονομικά τους Επιτελεία ούτως ώστε να ετοιμάσουν τις δικές τους αντιπροτάσεις στις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης, έχοντας μα ολοκληρωμένη εικόνα.