Το κράτος θα πληρώσει για την επτάχρονη

 Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φ», η υπουργός Υγείας επικοινώνησε προσωπικά με τον πατέρα της επτάχρονης, η οποία κινδυνεύει να χάσει το μάτι της εξαιτίας της επιπολαιότητας, όπως υποστηρίζουν οι γονείς, των λειτουργών υγείας στο νοσοκομείο Πάφου.

Χθες 17/10 όπως ανέφερε ο πατέρας του κοριτσιού, η κ Αγρότου επικοινώνησε μαζί του και τον διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα βρίσκεται δίπλα στην οικογένεια σε ό,τι αφορά την οικονομική πτυχή του θέματος και σε ό,τι αφορά την περίθαλψη και την θεραπεία της επτάχρονης.

Σε δηλώσεις της η υπουργός είπε ότι μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού, διετάχθη έρευνα ούτως ώστε να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα-ο γιατρός να ρίξει ποσότητα καυστικού οξέος στο μάτι της μικρής-αλλά και τους λόγους για τους οποίους ο οφθαλμίατρος του νοσοκομείου, αδυνατούσε να περιθάλψει την επτάχρονη και παρέπεμψε σε ιδιώτη γιατρό τους γονείς, με αποτέλεσμα να συμβεί το ατύχημα.

Η επτάχρονη υπεβλήθη την Δευτέρα 15/10, σε εξειδικευμένη οφθαλμολογική επέμβαση και οι γιατροί θεωρούν βέβαιο ότι η θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί θα είναι μακροχρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μικρή μεταφέρθηκε ακόμα και στο Ισραήλ για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε, χωρίς να καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό από το κράτος παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας είχε ενημερωθεί.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάφου αναμένει το πόρισμα για την υπόθεση με το 7χρονο κοριτσάκι 

Το πόρισμα της έρευνας αναμένει ο Ιατρικός Σύλλογος Πάφου για το 7χρονο κοριτσάκι και τον τραυματισμό του στο μάτι από καυστικό φωσφορικό οξύ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάφου Ευστάθιος Ευσταθίου σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων  ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση στον Ιατρικό Σύλλογο για το  περιστατικό, το οποίο  βρίσκεται κάτω από την έρευνα Ιατρικού Λειτουργού .

Ο κ Ευσταθίου ως Ιατρικός Τοπικός Σύλλογος εξέφρασε  την συμπαράσταση και συμπάθεια του προς το επτάχρονο κοριτσάκι που υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο μάτι από καυστικό φωσφορικό οξύ,  όταν πατήθηκε κατά λάθος η συσκευή που περιείχε το καυστικό υγρό.

Εξέφρασε επίσης  την ελπίδα όπως η υγεία της μικρής αποκατασταθεί και το συγκεκριμένο περιστατικό να αποτελέσει  την αφορμή για να λυθούν τα κακώς κείμενα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάφου αναφέρθηκε στην συνέχεια και στα  νοσηλευτικά ιδρύματα της Κύπρου που  έχουν «επιφορτωθεί» όπως είπε,  με αποτέλεσμα να θυματοποιούνται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.  Είπε ακόμη, πως ο Ιατρικός Σύλλογος Πάφου δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες σε οποιονδήποτε, χωρίς να έχει επίσημη ενημέρωση.

Μιλούμε συνέχισε, για ευαίσθητα πράγματα τα οποία μπορούν να προκύψουν λόγω μιας απότομης κίνησης ενός μικρού παιδιού. Παραδέχτηκε ωστόσο, πως εκείνο που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης. Με ένα πολύ καλό πλύσιμο του ματιού της μικρής  θα μπορούσε να αποφευχθούν τα χειρότερα . Αυτό το καυστικό υγρό πρόσθεσε, όσο τοξικό και αν είναι, με ένα καλό πλύσιμο αμέσως μετά την άτυχη επαφή, μπορεί να αδρανοποιηθεί.  Είπε ωστόσο, πως η επιφόρτιση των νοσοκομείων μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει και σε χειρότερα περιστατικά. Με ένα ποσοστό των δικαιούχων στα νοσοκομεία που ξεπερνά το 90%, οι ιατροί δουλεύουν κάτω από συνθήκες εντελώς αντίξοες.

Ο κ Ευσταθίου σημείωσε  πως το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα πρέπει να εφαρμοστεί. Είπε τέλος  πως δεν υπάρχει καμία πολιτική διάθεση για την προώθηση του από καμία κυβέρνηση.