Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Σύνοδο Κορυφής

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την Πέμπτη (18/10), στην πρώτη από τις τρεις Συνόδους Κορυφής που θα διεξαχθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

Στόχος είναι να τελειώσει το έτος με την ύπαρξη συμφωνίας για μια ισχυρότερη οικονομική και νομισματική ένωση.

Αν και η πίεση για το ευρώ έχει περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το απόγευμα της Πέμπτης τρόπους αντιμετώπισης της βαθύνουσας ύφεσης και των κοινωνικών αναταραχών, καθώς και των διαφωνιών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης σχετικά με το πώς να διασφαλιστεί η επιβίωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος από την κρίση χρέους.

Ένα από τα καυτά ζητήματα είναι το σχέδιο για μια ενιαία ευρωπαϊκή τραπεζική ρυθμιστική αρχή, που αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να επιτραπεί στο νέο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), να βοηθήσει άμεσα τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόταση, αν και παραμένουν σοβαρές διαφορές σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της πρότασης, αλλά τα κράτη που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης είναι ανήσυχα ότι οι τράπεζες τους που λειτουργούν στις χώρες του ευρώ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νέους κανόνες.

Το Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι η ιδέα για μια ενιαία εποπτική αρχή τραπεζών, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία αργότερα και να είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι μερικά κράτη, όπως η Γαλλία, επιδιώκουν.

Η Βρετανία με τη σειρά της αντιτίθεται σε κάθε μέτρο που θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα του City του Λονδίνου, μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αγορές του κόσμου.

Στο μεταξύ, υπάρχει μικρή προσδοκία για μια σημαντική απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της νέας δόσης για την Ελλάδα κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της Ισπανίας θα βρίσκονται ψηλά στο ενδιαφέρον των ηγετών.

Πολλοί επενδυτές και αναλυτές αναμένουν αίτημα για κάποια μορφή διάσωσης, από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ισπανία, αλλά το θέμα φαίνεται να σκοντάφτει στην αναποφασιστικότητα της Μαδρίτης να ακολουθήσει αυτή την οδό.

Θετικά πριν από την Σύνοδο Κορυφής είναι τα μηνύματα που έρχονται από την οικονομική δύναμη της ΕΕ, την Γερμανία, καθώς η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τη συμφωνία τόσο της Αθήνας όσο και της Μαδρίτης στην εφαρμογή επώδυνων μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Μέρκελ, το εκλογικό σώμα της οποίας παραμένει απρόθυμο να διασώσει περαιτέρω προβληματικές οικονομίες της ΕΕ, δήλωσε ότι η πρόοδος στα νότια ευρωπαϊκά κράτη είναι “πιο αργή από ό,τι θα θέλαμε”, αλλά παρ’ όλα αυτά “κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο σκέψης τους”.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο κατά τη Σύνοδο Κορυφής, υποστηρίζοντας ότι “περισσότερο αμοιβαία δημοσιονομική πολιτική σημαίνει αυτομάτως ένα όριο στην εθνική δημοσιονομική κυριαρχία”.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν επίσης τις σχέσεις με την Κίνα και θα συζητήσουν τα καυτά θέματα της Συρίας, του Ιράν και του Μάλι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ