Το πρώτο “ΟΧΙ” της Τρόικα

Καμία κατάληξη στα θέματα της σημερινής σύσκεψης. Νέα συνάντηση αύριο στις 13:00 στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα διεμήνυσε στη Λευκωσία πως δεν θα δεχτεί τις κλιμακωτές περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές και θα ακολουθηθεί ο δρόμος των οριζόντιων περικοπών.

Ανοικτό παρέμεινε και το ζήτημα για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος αφού όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, πλην του ΑΚΕΛ.

Απόψεις εκφράστηκαν και για τους δικαιούχους επιδομάτων και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με τα κόμματα να εισηγούνται όσους συνεισφέρουν στο ΤΚΑ και έχουν φορολογικό φάκελο. Εντούτοις, την εισήγηση απέρριψε η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ.

Στην χθεσινή συνάντηση που είχαν τα κόμματα με τον Πρόεδρο υπήρξαν αρκετές συγκλίσεις, δεν έλειψαν όμως και οι αποκλίσεις. Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και σημείωσε πως το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν θέματα στα οποία μπορεί να εξευρεθεί και υπάρχει συναίνεση και συμφωνία. «Αυτό έχει να κάνει και με τα ζητήματα του τραπεζικού τομέα και με θέματα που αφορούν τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά», είπε και εξέφρασε την ελπίδα όπως μέσα από τη συζήτηση θα μπορούν να εξευρεθούν περισσότερες συναινέσεις και συμφωνίες στα διάφορα ζητήματα που τίθενται.

Σε ερώτηση αν στόχος είναι να «κλειδώσει» το Μνημόνιο ή τουλάχιστον οι βασικές αρχές κατά την απογευματινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στόχος είναι να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου. «Θα φανεί στο τέλος του δρόμου αν σήμερα το απόγευμα μπορεί να γίνει αυτό, έχοντας υπόψη και το μέγεθος της δουλειάς που χρειάζεται να γίνει» και επανέλαβε ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν κοινές τοποθετήσεις από όλους και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό.

Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό ότι στον τραπεζικό τομέα υπάρχει συμφωνία πάνω σε όλα τα ζητήματα, αν όχι σε όλα, τότε στη μεγάλη πλειοψηφία τους, μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων. «Άρα, σε ένα καθοριστικό ζήτημα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα ήδη στο ένα κεφάλαιο μπορεί να υπάρξει μια ομοφωνία που να μας ισχυροποιήσει και τη θέση μας», σημείωσε.

Κύριο στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων, είναι να συζητηθεί το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια από τον Μηχανισμό, στο Eurogroup, στις 12 Νοεμβρίου.


Διαβάστε επίσης ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Τρόικα αλλά και τα εφιαλτικά σενάρια εάν δεν κλειδώσει το μνημόνιο ως τις 12 Νοεμβρίου.