Το Υπ. Εσωτερικών εργάζεται πυρετωδώς για τις Προεδρικές Εκλογές

 

Οι εκλογείς θα προσέρχουν σε 1200 εκλογικά κέντρα εντός Κύπρου και σε μεγάλο αριθμό εκλογικών κέντρων εκτός Κύπρου, ο οποίος δεν έχει ακόμη καθοριστεί.  

Η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου προήδρευσε την Τρίτη σύσκεψης με εκπροσώπους από όλα τα πολιτικά κόμματα με αντικείμενο τις Προεδρικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της μακράς σύσκεψης, η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «μπαίνουμε για τα καλά στις προετοιμασίες για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013 και κάναμε πρώτα μια ανασκόπηση με όλα τα πολιτικά κόμματα για την εγγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους».

Η κ. Μαύρου είπε ότι «μέχρι στιγμής έχει συμπληρωθεί ένας αριθμός των 533 χιλιάδων 565 εκλογέων ενώ συνεχίζεται η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου που πλέον κλείνει ο εκλογικός κατάλογος για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013».

Σημείωσε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει ιδιαίτερα τους νέους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, έχει στείλει προσωπικές επιστολές σε πάνω από 22 χιλιάδες άτομα που συμπληρώνουν την ηλικία των 18 χρόνων τούτη την περίοδο και υπήρξε ανταπόκριση αρκετά ενθαρρυντική», όπως είπε η Υπουργός Εσωτερικών.

Η κ. Μαύρου είπε ότι «θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και με τη συνεργασία και βοήθεια των πολιτικών κομμάτων αλλά και των ΜΜΕ αναμένοντας ότι μέχρι τις 2 Ιανουαρίου ο μεγαλύτερος αριθμός των δικαιούχων για ψήφο θα έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους».

Αναφορικά με τα διαμειφθέντα στη σύσκεψη, η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «με τα πολιτικά συζητήσαμε ακόμη την πρότασή μας για εργοδότηση ανέργων νέων στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στις Προεδρικές Εκλογές».

Η κ. Μαύρου είπε πως «αναμένεται ότι στις Προεδρικές Εκλογές του 2013 θα λειτουργήσουν 1200 εκλογικά κέντρα και η δική μας η πρόταση είναι για να εργοδοτηθούν δύο άνεργοι πτυχιούχοι απόφοιτοι ανώτερων και ανώτατων σχολών ανά εκλογικό κέντρο».

Ανέφερε ότι «υπήρξε από τους περισσότερους μια θετική προσέγγιση, χρειάζεται, ωστόσο, να διευκρινιστεί η διαδικασία και τα κριτήρια πιο πολύ με την επιφύλαξη κάποιων από τα κόμματα να τοποθετηθούν αφού δουν αυτές τις διευκρινίσεις».

Νομίζω, όμως, συνέχισε η κ. Μαύρου, «πως είναι κάτι που θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα».

Η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έγινε και διεξοδική συζήτηση για «καλύτερη οργάνωση των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό με την επισήμανση ότι θα είναι η πρώτη φορά που λειτουργούν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό σε Προεδρικές Εκλογές».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «έχουμε μια πολύ καλή εμπειρία από τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και τις Βουλευτικές Εκλογές και κτίζουμε πάνω σε αυτή την εμπειρία».

Η κ. Μαύρου είπε ότι «ήδη στο διαδίκτυο μπορεί να δηλώσει κάποιος εάν επιθυμεί να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο του εξωτερικού και σε λίγες μέρες, μάλιστα, έχουμε ήδη 250 αιτήσεις – δηλώσεις για ψηφοφορία σε κέντρα του εξωτερικού».

Όπως είπε η Υπουργός Εσωτερικών, «θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε πολλές χώρες όπου έχει πρεσβεία η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είμαστε όμως σε θέση να δηλώσουμε από τώρα σε πόσες χώρες θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα, νοουμένου ότι συμπληρωθεί ο αριθμός των 50 ψηφοφόρων που είναι ο ελάχιστος για λειτουργία εκλογικού κέντρου στο εξωτερικό».

Καταλήγοντας η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «για την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία έχουν γίνει και άλλες διευθετήσεις και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εκλογικών κέντρων ώστε να διευκολύνουμε όσους περισσότερους Κύπριους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» στις αυτές χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ