Τόπος καταφυγίου για πολλούς Έλληνες το Άγιο Όρος

 

Για αυξανόμενη δημοφιλία του Αγίου Όρους κυρίως ένεκα της οικονομικής κρίσης, κάνει λόγω το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με τον ανταποκριτή του περιοδικού να υποστηρίζει πως πολλοί Έλληνες αυτή την περίοδο βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

“Το όρος Άθως προσελκύει ορθόδοξους προσκυνητές για αιώνες, όμως η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των επισκεπτών που αναζητούν ηρεμία και γαλήνη εκεί”, σημειώνει ο Ντάνιελ Στάινβορθ, στέλεχος του γερμανικού περιοδικού, ειδικός στα θέματα της ευρύτερης περιοχής.

Το κείμενο του Στάινβορθ έχει τίτλο “Οι Έλληνες αποζητούν τη γαλήνη στον Άθω: Μονάζοντας μέσα στην κρίση”, όπου και περιγράφει τη ζωή σε έναν χώρο που τον χαρακτηρίζει ως ό,τι πιο κοντινό στον Παράδεισο.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για “άρωμα” Μεσαίωνα σε μία κοινοβιακή κοινότητα η οποία έχει ιστορία άνω των 1.000 ετών.

Τη συγκεκριμένη κοινότητα τη βρίσκουν ελκυστική όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και θέλουν να ανακουφιστούν από την αφόρητη πίεση της κοινωνίας και την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα.

Χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής σπαρτιατικό, δίνει μεγάλη σημασία στα “σήμαντρο” αλλά και άλλες ιδιοτυπίες της μοναστικής ζωής, ενώ αναφέρεται και σε έναν Έλληνα επιχειρηματία που προσπαθεί να “βρει τον εαυτό του, συλλογιζόμενος μακριά από τον υλικό κόσμο”.

Ένας Ρουμάνος που επισκέπτεται συχνά το Άγιον Όρος το χαρακτηρίζει “ό,τι πιο κοντινό στον Παράδεισο”.

Ο αρθρογράφος μεταξύ άλλων μένει έκπληκτος από την μνημόνευση των Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, την χρήση του Ιουλιανού ημερολογίου, αλλά και το ανέμισμα της σημαίας με το βυζαντινό δικέφαλο αετό δίπλα στην ελληνική.

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.