Σκάνδαλο: 5 εκ. ευρώ ενοίκια για κράτικα κτίρια στο Τρόοδος

Το θέμα της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος,  ενέγραψε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης συζητήθηκε σε σημερινή 9/10 συνεδρία της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου ανέφερε πως μέσα από τη συζήτηση εγείρεται θέμα σε σχέση με τη νομιμότητα των μακροχρόνιων συμβάσεων που συνήφθησαν πριν ακόμα την έκδοση των κανονισμών περί διάθεσης κρατικής γης του 2006 αλλά και σε σχέση με την ανυπαρξία ουσιαστικής διαχείρισης για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος.

«Εκτός από ένα αριθμό κυβερνητικών κατοικιών που ενοικιάζεται σε δημοσίους υπαλλήλους, πλείστες άλλες κατοικίες και κτίρια έχουν αφεθεί στο χρόνο, κατέχονται από άτομα από αμνημονεύτων χρόνων με ετήσιο ενοίκιο της τάξης των 5 ευρώ ετησίως και συμβάσεις για 99 χρόνια», είπε.

Ανέφερε ακόμη πως μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε και το θέμα που έχει να κάνει με την ομόφωνη πρόταση όπως εκπονηθεί ένα σχέδιο για τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος και ενός φορέα ο οποίος να διαχειρίζεται την κρατική περιουσία προς όφελος του δημοσίου και όχι προς όφελος των λίγων υπερπρονομιούχων χρηστών αυτής της περιουσίας.

Είπε πως η περιουσία που χρησιμοποιείται με μακροχρόνιες συμβάσεις αφορά 19 κτίρια, πως 51 κατοικίες παραχωρούνται σε δημόσιους υπαλλήλους και πως υπάρχουν άλλες κατοικίες που χρησιμοποιούνται από άλλα άτομα – δημόσιους λειτουργούς χωρίς οποιαδήποτε έγκριση και έλεγχο. Ανέφερε τέλος πως σε επόμενη συνεδρίαση της η Επιτροπή, παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα, θα υποβάλει την πρόταση για τη σύσταση φορέα για διαχείριση της περιουσίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου έκανε λόγο για προβλήματα που χρονολογούνται από την περίοδο της αγγλοκρατίας αλλά και για προβλήματα νομιμότητας, όπως επίσης και προβλήματα προνομίων αλλά και οικονομικής απόδοσης.

«Ακόμα και χωρίς νομιμοποιητικές αποφάσεις διάφοροι αξιωματούχοι έχουν ως ένα επιπλέον όφελος της θέσης τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτές τις κατοικίες», είπε, προσθέτοντας πως η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος έτσι ώστε να προτείνει προς την εκτελεστική εξουσία λύσεις με την εφαρμογή των οποίων θα προωθείται το ζωντάνεμα της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Πρέπει να δοθούν ορθολογιστικές λύσεις προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της περιοχής» πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι «μπορούν να κάνουν και χωρίς αυτά τα προνόμια». Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου έκανε λόγο για απαράδεκτη διαχείριση που έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι να απολαμβάνουν μια ευνοϊκότατη κατάσταση καθώς εδώ και χρόνια έχουν μισθωμένα κρατικά κτίρια.

«Κάποια εστιατόρια πληρώνουν το ποσό των 2 λιρών το χρόνο» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει. «Το κράτος πρέπει να τα μαζέψει και να ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η ευνοϊκή κατάσταση για κάποιους εδώ και τόσο χρόνια» πρόσθεσε. Ο Βουλευτής τέλος της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας δήλωσε ότι χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου διαχείρισης της κρατικής περιουσίας.

Εξέφρασε προβληματισμό για την «ανοχή αλλά και την κακοδιαχείριση» όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος, προσθέτοντας πως το κράτος χάνει πιθανότατα δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τη μη εφαρμογή των αγοραίων ενοικίων. Ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί και με αυτό το καυτό θέμα.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, ο οποίος ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή, Γιώργος Περδίκης είπε ότι το κράτος κατέχει διαχρονικά μια σημαντική περιουσία στην κορυφή του Τροόδους την οποία διαχειρίζεται με το χειρότερο τρόπο και κατά τρόπο που αντί να είναι προσοδοφόρος αποδεικνύεται επιζήμιος.

Είπε ότι στη σημερινή συζήτηση διαφάνηκε ότι γίνεται σκανδαλώδης χρήση από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και πολιτικούς αξιωματούχους της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος αλλά και πως υπάρχουν σκανδαλώδεις μακροχρόνιες συμβάσεις σε ιδιώτες, επιχειρηματίες και αξιωματούχους ημικρατικών οργανισμών αλλά και κακή και επικίνδυνη διαχείριση.

«Γενικώς έχει εντοπιστεί ένα τεράστιο και επικίνδυνο και σκανδαλώδες μπάχαλο στη διαχείριση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος, η οποία σε εποχές οικονομικής περισυλλογής πρέπει να τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης για να προσφέρει στα δημόσια οικονομικά» είπε, προσθέτοντας πως αυτό είναι που θα επιδιώξει η Επιτροπή Ελέγχου.  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ