Το πρώτο κύμα του τσουνάμι έφτασε στη Χαβάη (pics+ vid)

Οι καναδικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το σεισμό των 7,7 βαθμών που σημειώθηκε στα ανοικτά της δυτικής ακτής της χώρας, ανακοίνωσε το καναδικό υπουργείο Φυσικών Πόρων.

Η προειδοποίηση ήρθη για την Αλάσκα, ενώ παραμένει για τη Βρετανική Κολομβία και τη Βόρεια Καλιφόρνια, όπως τόνισε το υπουργείο και κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών αρχών για τυχόν μετακίνησή τους σε ασφαλέστερες περιοχές.Το πρώτο κύμα έφτασε στη Χαβάη και δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Αναμένονται μεγαλύτερα κύματα. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ο Τζέραρντ Φράιερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, προειδοποίησε τους κατοίκους να μην επαναπαύονται βλέποντας τις εικόνες με τα μικρά κύματα.

“Εάν τα κύματα που θα ακολουθήσουν είναι μεγάλα, θα χρειαστεί να περάσουν έξι ή επτά ώρες για να λήξει ο συναγερμός για το τσουνάμι”, υπογράμμισε ο Φράιερ.

Στην περιοχή Hilo, η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει τόσο πολύ ώστε τα σκάφη ”αγγίζουν την άμμο”.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:04 ώρα Γκρίνουιτς στην περιοχή του αρχιπελάγους Χάιντα Γκουάι και έγινε αισθητός σε ένα μεγάλο μέρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας, συμπεριλαμβανομένων των Πρινς Ρούπερτ, Κεσνέλ και Χιούστον, διευκρίνισε το υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 139 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης Μάσετ και το εστιακό της βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Το αρχιπέλαγος Χάιντα Γκουάι αποτελούν 150 νησιά με συνολικό πληθυσμό 5.000 ανθρώπων, στ΄ανοικτά της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας.

Για περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.