ΥΠΑΜ: H ΚΔ συνεισφέρει στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης

 


Διαβάστε επίσης, νεκρό δεκάχρονο αγοράκι στην Ελλάδα, από δυστύχημα με το σχολικό. Διαβάστε ακόμη, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη και την επιρροή της για μια βιώσιμη πορεία εξόδου από την κρίση.


 

Σε χαιρετισμό του στην τελική φάση στην πολιτικο-στρατιωτική Πολυεθνική Άσκηση «Αργοναύτης 2012», η οποία διεξήχθη στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ηλιάδης υπογράμμισε πως κύριος στόχος της άσκησης είναι η ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας και συναντίληψης αλλά και η εφαρμογή ευέλικτων διαδικασιών για την αποτελεσματική  πολιτικο-στρατιωτική  συνεργασία  μεταξύ  των συμμετεχόντων στην άσκηση, προσθέτοντας πως “ο στόχος έχει επιτευχθεί σε εξαιρετικό βαθμό”.

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας  η άσκηση διεξάγεται για πέμπτη συνεχή χρονιά μέσα στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη. Συμμετέχουν ενεργά και συνεργάζονται εννέα Υπουργεία και δεκαεπτά υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμμετέχουν, επίσης, και συνεργάζονται αεροναυτικές δυνάμεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λίβανο. Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι η διεθνής συμμετοχή  έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προηγούμενο, επεσήμανε ο Υπουργός Άμυνας.

Συμμετέχουν, ακόμη, στην Άσκηση με προσωπικό έντεκα χώρες και η ΕΕ, συγκεκριμένα η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, ο Καναδάς. Για να παρακολουθήσουν την άσκηση έχουν αποστείλει παρατηρητές δεκαπέντε χώρες. Την άσκηση παρακολουθούν επίσης μεγάλος αριθμός από πρέσβεις και εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών.

Ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε “τους Ευρωπαίους εταίρους, τους γείτονες και τους φίλους μας για την παρουσία, τη συμμετοχή, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους” και χαιρέτισε την παρουσία στην τελική φάση της άσκησης της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Ανέφερε ότι η συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τις γειτονικές και άλλες φιλικές χώρες σ’ αυτό τον τομέα είναι πολύ σημαντική. Αυτή η συνεργασία ενισχύει τις δυνατότητες όλων μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας στους τομείς της εκκένωσης πολιτών από περιοχές υψηλού κινδύνου, της λαθρομετανάστευσης, της αντιμετώπισης της πειρατείας, της θαλάσσιας ρύπανσης, της τρομοκρατίας και της έρευνας και διάσωσης, είπε.

Πρόσθεσε πως στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχουν επιλέξει την Κύπρο για να φιλοξενήσει τον ένα από τους τρεις επίγειους Ευρωπαϊκούς δορυφορικούς σταθμούς Έρευνας και Διάσωσης ΜEOLUT μέσα στα πλαίσια βελτίωσης του Ευρωπαϊκού συστήματος Έρευνας Διάσωσης. Αυτό είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας αλλά ταυτοχρόνως και μεγάλη ευθύνη στην οποία θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και συνέπεια, ανέφερε.

Είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, πως το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα, σε συντονισμό με άλλα Υπουργεία της Δημοκρατίας, για υποστήριξη των οργάνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για παροχή βοήθειας και αλληλεγγύης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές και φυσικές καταστροφές.

“Συμμετέχουμε, επίσης, με ανθρώπινο δυναμικό και στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο, τη UNIFIL. Παράλληλα διαθέτουμε στην αποστολή διευκολύνσεις στις υποδομές μας στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις εγκαταστάσεις στρατωνισμού και αποθήκευσης”, ανέφερε.

Επανέλαβε τέλος την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και στις αρχές των Ην. Εθνών για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας και τον κόσμο.

Πηγή ΚΥΠΕ