ΥΠΑΜ: Ζωτικής σημασίας η παρουσία της UNFICYP

 

Σε χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση για την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών που διοργάνωσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Σύνδεσμος των Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και σχολιάζοντας απόψεις που ακούγονται κατά καιρούς  από ορισμένους κύκλους σχετικά με το αν εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για την παρουσία της UNFICYP καθώς και για τη μορφή που πρέπει να έχει, ο Υπουργός Άμυνας υπενθύμισε πως σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου 1995, σχετικά με την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ότι «η συνεχιζόμενη ηρεμία δεν πρέπει να επισκιάζει το γεγονός ότι υπάρχει απλώς κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο, όχι ειρήνη».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η UNFICYP, ήταν στο επίκεντρο της παροχής, στους Κυπρίους και ιδιαίτερα στους εγκλωβισμένους, ανθρωπιστικής και άλλης βοήθειας για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων εμποδίων που τους έχουν επιβληθεί από τις δυνάμεις κατοχής, τονίζοντας ότι η παρουσία της UNFICYP έχει διασφαλίσει ότι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών και των τουρκικών δυνάμεων κατοχής παραμένει χωρίς ένταση και χωρίς το φόβο για εκτός ελέγχου κλιμάκωση περιστατικών ήσσονος σημασίας.

Ο Υπουργός Άμυνας απέτισε ιδιαίτερο φόρο τιμής στα 924 μέλη του προσωπικού της UNFICYP, πολιτικούς και στρατιωτικούς, για τις υπεύθυνες και άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση της ειρήνης στο νησί, παρά το περιορισμένο αριθμητικά ανθρώπινο δυναμικό της δύναμης, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς τις χώρες που διατηρούν και συνεισφέρουν προσωπικό στην UNFICYP.

«Απόψε, πιστεύω ότι αρμόζει να τιμήσουμε, επίσης, και τη μνήμη των κυανόκρανων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο νησί, υπηρετώντας την ειρήνη και υπερασπιζόμενοι τις αξίες και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και όλους τους ειρηνευτές του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο, που έχασαν τη ζωή τους αυτά όλα τα χρόνια κατά την εκτέλεση του καθήκοντος» πρόσθεσε.

Υπέδειξε δε ότι η UNFICYP, βέβαια, δεν είναι παρά ένα μέρος της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών εδώ στο νησί, το άλλο μέρος είναι το Γραφείο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Γενικά, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τον ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι καίριας σημασίας για όλους τους Κυπρίους, καθώς η κατοχή και η βίαιη διαίρεση του νησιού συνεχίζεται και η ειρηνική επανένωση της Κύπρου παραμένει απραγματοποίητη.

Σύμφωνα με τα όσα πρόσθεσε, η λύση σε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα είναι αρκετά σαφής, δεδομένου ότι δια μέσου των ετών το πλαίσιο έχει καταγραφεί με αρκετή λεπτομέρεια στο ψήφισμα 1251 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας και εφεξής επιβεβαιώθηκε σε όλες τις επόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

«Μια διευθέτηση στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος με μια μόνο κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, το οποίο θα αποτελείται από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως διαλαμβάνεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία και ότι μια τέτοια διευθέτηση θα αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή μέρους της Κύπρου με οποιαδήποτε άλλη χώρα όπως και οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης» σημείωσε παραθέτοντας το σχετικό απόσπασμα από το εν λόγω ψήφισμα.

Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ακόμη ότι η διατήρηση της ειρήνης είναι μια συλλογική προσπάθεια, αναφέροντας πως σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά τη συνεργασία της με τα Ηνωμένα Έθνη. Υπενθυμίζοντας ότι πέρσι, ο ΟΗΕ και η ΕΕ έθεσαν τα θεμέλια για μια ακόμη στενότερη συνεργασία για την ειρηνευτική προσπάθεια με τον ΟΗΕ να ιδρύει πρόσφατα στις Βρυξέλλες γραφείο συνδέσμων του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, του Τμήματος Υποστήριξης και Πολιτικών Υποθέσεων, το οποίο έχει ήδη αποδείξει την χρησιμότητά του, ενώ από την πλευρά της, η ΕΕ ξεκίνησε μια διαδικασία με στόχο τη βελτίωση της υποστήριξης των Ειρηνευτικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Σημείωσε πως με αυτά τα δεδομένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του προγράμματος και των πρωτοβουλιών της στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υποστηρίζει και προωθεί την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ με στόχο να υπηρετήσει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο Δημήτρης Ηλιάδης ευχήθηκε ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, επιτυγχάνοντας έτσι την επανένωση του κράτους και των θεσμών του, προς όφελος όλων των πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, υποδεικνύοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνησή του έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες.

«Προφανώς, όταν αυτή η ημέρα φτάσει, οι υπηρεσίες της UNFICYP δεν θα είναι πλέον απαραίτητες σε μια ελεύθερη, ενωμένη, ασφαλή και ευημερούσα Κύπρο. Ωστόσο, οι ειρηνευτές του ΟΗΕ θα έχουν πάντα το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ