Βαγόνι τελεφερίκ κινείται με… κοπριά αγελάδων!

 

Μετά από οκτώ χρόνια ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος με τη χαρακτηριστική ονομασία «Ενέργεια Αγελάδας», δημιούργησαν το πρώτο βαγόνι τελεφερίκ που κινείται με… κοπριά αγελάδων και φέρει το όνομα Κ-1 Εξπρές.

Η πρώτη ύλη προέρχεται από 12 φάρμες της περιοχής. Συνολικά, πάνω από 10.000 αγελάδες «τροφοδοτούν» το εγχείρημα με 300.000 γαλόνια κοπριάς ημερησίως. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες τους πληρώνονται για να παρέχουν την κοπριά τους στο θέρετρο Κίλινγκτον.

Προκειμένου να μετατραπεί σε ενέργεια, η κοπριά τοποθετείται αρχικά σε έναν ειδικό χωνευτή, μαζί με νερό. Το μείγμα διατηρείται μέσα στο χωνευτή για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων σε θερμοκρασία 37,7 βαθμών Κελσίου. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνουν δράση τα βακτήρια, τα οποία μετατρέπουν την κοπριά σε βιοκαύσιμο, που περιέχει περίπου 60% μεθάνιο και 40% διοξείδιο του άνθρακα.

Το βιοκαύσιμο διοχετεύεται σε μια τροποποιημένη μηχανή φυσικού αερίου δίνοντας ώθηση σε μια γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ικανό να μετακινήσει το βαγόνι Κ-1 Εξπρές του τελεφερίκ.

Οι σκιέρ που επισκέπτονται το θέρετρο μπορούν να επιβιβαστούν στο βαγόνι Κ-1 Εξπρές προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή Κίλινγκτον, σε ύψος 1.292 μέτρων.

Πηγή: newsbeast.gr