Βρετανία: Το Κέμπριτζ πήρε δάνειο για πρώτη φορά στην ιστορία του

 

Το διάσημο βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δανείστηκε 350 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 435 εκατομμύρια ευρώ) από την αγορά χρέους για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του, έγινε σήμερα γνωστό από το πανεπιστήμιο.

Το ομόλογα αυτά, που λήγουν το 2052 και το επιτόκιο των οποίων ορίστηκε στο 3,75%, θα επιτρέψουν στο πανεπιστήμιο να χρηματοδοτήσει τα “γενικά” έξοδά του, “επενδύσεις σε μονάδες έρευνας, φοιτητικές κατοικίες και άλλα στοιχεία ενεργητικού του πανεπιστημίου”, αναφέρει σε ανακοίνωση.

Αυτή η έκδοση ομολόγων είναι η πρώτη στην οποία προβαίνει το Κέμπριτζ, ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε πριν από 800 χρόνια και το οποίο χρηματοδοτείται συνήθως μέσω “εκδηλώσεων για συγκέντρωση κεφαλαίων και δωρεών”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος. Το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη είναι τα δύο πανεπιστήμια με το μεγαλύτερο κύρος στη Βρετανία.

“Η στιγμή ήταν καλή, τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και το Κέμπριτζ βρίσκεται σε πολύ σταθερή θέση. Ήταν ένα μέσο για να χρηματοδοτηθούμε συνετά και με χαμηλό κόστος”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

“Είμαστε ευτυχείς για την επιτυχία αυτής της έκδοσης ομολόγων και για την ισχυρή υποστήριξη προς το πανεπιστήμιο και την αποστολή του που έδειξαν οι επενδυτές. Τα ποσά αυτά θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε μια εκπαίδευση και μια έρευνα του υψηλότερου διεθνούς επιπέδου”, σχολίασε ο καθηγητής σερ Λέζεκ Μπορίσιεβιτς, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε σήμερα ότι αξιολόγησε με ΑΑΑ αυτή την έκδοση ομολόγων, δηλαδή της έδωσε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

“Έστω κι αν το πανεπιστήμιο σχεδόν δεν είχε χρέη ως τώρα, το δάνειο των 350 εκατομμυρίων στερλινών δημιουργεί ένα χρέος μικρό σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του”, εκτιμά ο Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μεγαλύτερη επένδυση που εξετάζει το Κέμπριτζ χάρη σ’ αυτό το δάνειο είναι η κατασκευή 1.500 κατοικιών για τους ερευνητές και 100.000 τετραγωνικών μέτρων χώρων έρευνας.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.