Ξεκινά σειρά επαφών για τα αξιόγραφα ο Άντρος Κυπριανού


 

Δεσμεύθηκε, με τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας, να συνομιλήσει τόσο με το Διοικητή, όσο και με τον ΥΠΟΙΚ και τις Διοικήσεις των τραπεζών, «σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε μέσα από αυτές τις συζητήσεις ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν με οποιοδήποτε τρόπο τα συμφέροντα των καταθετών».

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν την ευθύνη να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και επίλυση αυτού του ζητήματος με τρόπο ώστε να μην ζημιώσουν οι καταθέτες «και αυτή είναι η δέσμευση που έχω αναλάβει έναντι αυτής της επιτροπής».

Ο Πρόεδρος της Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι αμέριστη η στήριξη όσον αφορά το θέμα της μη μετοχοποίησης των αξιογράφων, πράγμα για το οποίο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ – πρόσθεσε – τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχτεί. Νοουμένου, συνέχισε, ότι διαπιστώνεται πλέον πως πρόκειται για μια παρανομία, παρατυπία και παραπλάνηση και εξαπάτησης των κατόχων αξιογράφων από τις τράπεζες, «που δεν νοείται πλέον προϊόν παρανομίας και παρατυπίας να συζητείται από την Τρόικα και να μετοχοποιείται».

Περιμένουν το πόρισμα (της ΚΤ) που αδιαμφισβήτητα, ανέφερε, εκεί θα οδηγήσει τα πράγματα, οπότε «αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στο χέρι εκείνων που θέλουν να μας βοηθήσουν», σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που τόσοι άνθρωποι δεν ευθύνονται πρέπει πάση θυσία, να αποκατασταθούν, να κατοχυρωθούν και τα κεφάλαιά τους και να παίρνουν έναν τόκο ώστε να μπορούν να επιβιώσουν. Από τη στιγμή, είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, που σταμάτησαν να παίρνουν τόκο οι άνθρωποι αυτοί, η κατάστασή τους «είναι απελπιστικά δύσκολη».

Η λύση, είπε, είναι με βάση τη δανειοδότηση, την οποία εξέφρασε την πεποίθηση να προτείνει και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, που αφορά την αρχική πρόταση του Συνδέσμου. «Προβλέπει ότι μπορούμε να δανειστούμε 100% της ονομαστικής αξίας των αξιογράφων μας από τις τράπεζες με ισόποσο επιτόκιο». Τα λεφτά είπε, θα κατατεθούν σε ένα 5ετές εμπρόθεσμο καταθετικό σχέδιο, σύμφωνα με το τρέχον επιτόκιο, θα δικαιούνται να αποσύρουν κάθε χρόνο το 20% των χρημάτων, ώστε στα 5 χρόνια περίπου, οι ίδιοι να πάρουν τα λεφτά τους και οι τράπεζες τα αξιόγραφα και να εξοφλήσουν το δάνειο.

Συνάντηση Συνδέσμου – Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχαν το πρωί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης είπε ότι υπάρχει μια διαφορετική πρόταση από τη δική τους. Ίσως, ανέφερε, όσον αφορά τη διασφάλιση των κεφαλαίων και του επιτοκίου να είναι περίπου στην ίδια βάση, αλλά ο Σύνδεσμος κρίνει τη δική του πρόταση πιο δίκαιη και σωστή με το θέμα της δανειοδότησης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, συνέχισε, θα μιλήσει με τους αρμόδιους φορείς για τη δική τους πρόταση και στην πορεία θα διαφανεί πώς θα γίνει υλοποιήσιμη.

Σε ερώτηση για την αποκάλυψη του πορίσματος της Κεντρικής Τράπεζας από το Σίγμα χθες βράδυ, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι γνώριζαν από πριν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 810 τεκμηριωμένες καταγγελίες περί εξαπάτησης και παραπλάνησης και κοινοποίησαν προς τον Γενικό Εισαγγελέα – πρόσθεσε – αρκετές από αυτές και φάνηκε ότι πράγματι υπάρχουν παρανομίες και παρατυπίες από τις τράπεζες προς ανυποψίαστους πολίτες και ηλικιωμένους ανθρώπους, ανάπηρους, «ανθρώπους που είναι 94 χρονών και αν είναι δυνατόν να καταλαβαίνουν τι είναι η λέξη αξιόγραφα». Αναφέρθηκε δε και σε περιπτώσεις κηδεμόνων παιδιών που οι γονείς του σκοτώθηκαν στην τραγωδία της Ήλιος και οι αποζημιώσεις που πήραν μπήκαν σε αξιόγραφα αορίστου διαρκείας.

Συνήθως, είπε, οι τραπεζίτες επισκέπτονταν και στα σπίτια τους τον κόσμο για να τους πείσουν «γιατί ήθελαν να πετύχουν ανακεφαλαιοποίηση πάνω στην πλάτη των δικών τους καταθετών και συνεργατών για να ζητήσουν κάποια στιγμή 1,8% από τη Βουλή, αντί 2,6%».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ