Υπ. Γεωργίας: “Η ύπαιθρος δίνει λύσεις όμως την καταστρέφουμε”

Η γεωργία και η ανάπτυξη της υπαίθρου μπορούν να πραγματοποιηθούν κάτω από μια σύγχρονη προσέγγιση και να προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα οικονομικής φύσης, σε θέματα απασχόλησης, κυρίως των νέων, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης της τοπικής βιοτεχνίας και υποστήριξης του ποιοτικού τουρισμού, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

«Βάσεις γι’ αυτή τη σύγχρονη προσέγγιση δεν μπορεί παρά να είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας, η ποιότητα και η ταυτότητα, η πλούσια βιοποικιλότητα, η ανάδειξη των κλασικών παραδοσιακών μας ποικιλιών, αλλά και η στήριξη από το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό του τόπου μας, και οι παράλληλες δραστηριότητες όπως είναι ο αγροτουρισμός», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του στην πολιτιστική εκδήλωση της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Πάφου, ο κ. Αλετράρης είπε ότι η πραγματοποίηση αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους.

«Αναδεικνύει τον δεσμό της γεωργίας με την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, προβάλλει την υψηλή ποιότητα των παραδοσιακών μας προϊόντων και αναδεικνύει τη σημασία τους σε ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Δίνει, επίσης, την ευκαιρία στους παλιότερους από εμάς να θυμηθούν και στους νέους να γνωρίσουν την παραδοσιακή γεωργική πρακτική και τα τοπικά εδέσματα. Μπορεί, εξάλλου, να αποτελέσει έναυσμα για νέες οικονομικές δραστηριότητες. Η οικονομική κρίση όμως, που δυστυχώς δεν άφησε ανέγγιχτο ούτε το νησί μας, οδήγησε ίσως όχι τυχαία ή απρόσμενα σε μια στροφή των νέων προς τη γεωργία και την ύπαιθρο. Η στροφή αυτή δεν μας αφήνει αμέτοχους», συμπλήρωσε.

Είναι αφορμή, συνέχισε, αναδιάρθρωσης και ανασύστασης της κυπριακής γεωργίας.

«Αντλώντας γνώσεις από το παρελθόν, αλλά με τη ματιά στο μέλλον, δίνεται η ευκαιρία, αξιοποιώντας δράσεις και πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ονομασίας προέλευσης, βιολογικής παραγωγής και πιστοποιημένων», σημείωσε.  

Ανέφερε πως τα προϊόντα αυτά, του ξεχωριστού χαρακτήρα, μπορούν να δώσουν λύσεις στους παραγωγούς παρέχοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στις μικρές βιοτεχνίες σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων αλλά και στον τελικό καταναλωτή που θα προμηθεύεται αγνά, φρέσκα και θρεπτικά τοπικά προϊόντα.

«Όπλο στα χέρια των παραγωγών μας θα είναι η υψηλή ποιότητα της γεωργικής μας παραγωγής. Το πανέμορφο αγροτικό τοπίο αποτελεί πλούτο της πατρίδας μας που πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οξύ ανταγωνισμό, η προβολή της γεωργικής παραγωγής του τόπου και η διασφάλιση της ποιότητας είναι πολύ σημαντικές.

«Με τη διαφοροποίηση και τυποποίηση της παραγωγής και τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθούν προϊόντα φτιαγμένα με μόχθο και αγάπη, που έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα. Το Υπουργείο Γεωργίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον πολύπλευρο ρόλο των αγροτών μας, έχει ως κύριο στόχο της αγροτικής πολιτικής την ποιότητα ζωής της αγροτικής οικογένειας και την ενίσχυση του εισοδήματος του γεωργού. Αναγνωρίζοντας τον καθημερινό μόχθο, φροντίζουμε για τη στήριξη των αγροτών ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής», ανέφερε.

Οι στόχοι αυτοί, είπε, υλοποιούνται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, από το οποίο επωφελήθηκαν τόσο γεωργοί όσο και κοινότητες της υπαίθρου.

«Καθώς η Ευρώπη αναγνωρίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη στροφή προς την ύπαιθρο και τη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, παρόμοια πολιτική στήριξης θα εφαρμοστεί και στο νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020 που ετοιμάζεται», κατέληξε.  

Η ραγδαία ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έχει υποβαθμίσει σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, προκαλώντας σοβαρές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

«Κλιματικές αλλαγές, καταστροφή της βιοποικιλότητας, απερήμωση, μόλυνση του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μαστίζουν την παγκόσμια κοινωνία», πρόσθεσε.

Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιαννάκη Ποταμίτη, ενός υπέρμαχου των αγώνων για την προστασία του περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε  στη Λεμεσό, ο κ. Αλετράρης είπε ότι η σημερινή σεμνή τελετή αποτελεί τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής για την προσφορά και τον δρόμο που χάραξε ο Γιαννάκης Ποταμίτης για τις μελλοντικές γενιές.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η επιτακτική ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε έναν έκδηλο περιβαλλοντικό προσανατολισμό των πολιτών και έχει επιφέρει μια νέα πνοή περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας στην κυπριακή κοινωνία κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η επιτυχία στη δύσκολη αυτή πορεία μπορεί μόνο να διασφαλιστεί με την ενεργό ανάμιξη της κοινωνίας των πολιτών στις οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται. Αυτό είναι εμφανές καθώς βλέπουμε ότι περιβαλλοντικά ζητήματα γίνονται καθημερινά θέματα συζήτησης και πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον Γιαννάκη Ποταμίτη, ο κ. Αλετράρης είπε ότι ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του περιβαλλοντικού κινήματος στην Κύπρο.

«Αξιοσημείωτοι υπήρξαν οι αγώνες του για τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά, για το Δασούδι, για το ιστορικό κέντρο και το δομημένο περιβάλλον της πόλης, για την ύδρευση της Λεμεσού και τις ελεύθερες παραλίες, καθώς και για την προάσπιση της ελευθερίας μέσω των θέσεών του ενάντια στα πυρηνικά. Υπέρμαχος του δημοκρατικού δικαιώματος του κάθε πολίτη να μετέχει ενεργά και ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων, η δράση του δεν περιορίστηκε στις συστηματικές παρεμβάσεις του, τη συμμετοχή του σε συναντήσεις και συνεδριάσεις και την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού, αλλά εξαπλώθηκε και στη δημιουργία της Επιτροπής Λεμεσού για το Φυσικό Περιβάλλον και του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου Λεμεσού», πρόσθεσε.

Αυτές οι οργανώσεις, είπε ο κ. Αλετράρης, συνεχίζουν μέχρι σήμερα το έργο του.

«Οι ακούραστες προσπάθειες και εκστρατείες του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πλούτου της Κύπρου ώθησαν πολλούς να τον ονομάσουν «πατέρα» της περιβαλλοντικής κίνησης στην Κύπρο. Η προτομή του εδώ, στο Δασούδι, θα υπενθυμίζει σε όλους εμάς αλλά και στα παιδιά μας τους αγώνες και τις αξίες τις οποίες υπηρετούσε με επιμονή και σθένος ο Γιαννάκης Ποταμίτης, ο μαχητής και προασπιστής της προστασίας του φυσικού μας πλούτου και της ποιότητας ζωής. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνολική προσφορά του και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε το αξιέπαινο έργο του», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ