ΥΠΑΜ: Εγκαθίσταται ευρωπαϊκός επίγειος δορυφορικός σταθμός

 

Σε δηλώσεις κατά την έναρξη της 3ης φάσης της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2012», που αφορά στην Έρευνα και Διάσωση και διεξάγεται στο λιμάνι της Λάρνακας, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η Κύπρος αναπτύσσει δραστηριότητα, τυγχάνει εκτίμησης και εμπιστοσύνης και έχει καθιερωθεί σαν ένα κέντρο έρευνας και διάσωσης στη περιοχή».

Πρόσθεσε ότι πολύ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναθέσει στην Κύπρο την εγκατάσταση επίγειου δορυφορικού σταθμού, ο οποίος θα αναβαθμίσει κατά πολύ τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.

Αυτός είναι ένας τομέας με τον οποίο η Κύπρος θα προσφέρει στην ΕΕ και στην περιοχή και αναδεικνύεται σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας, ομαλότητας και σε σταθμό στην αντιμετώπιση κρίσεων. Η Κύπρος προχωράει μπροστά», σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας.

Σε ερώτηση σε ποιο σημείο της Κύπρου θα εγκατασταθεί ο επίγειος δορυφορικός σταθμός ο κ. Ηλιάδης απάντησε πως «το θέμα αυτό είναι υπό μελέτη».

Η 3η φάση ολοκληρώνεται απόψε με την παρακολούθηση νυχτερινού περιστατικού έρευνας- διάσωσης σε θαλάσσια περιοχή είκοσι ναυτικά μίλια νότια της Λεμεσού, όπου θα λάβουν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις και από τα έξι κράτη που συμμετέχουν στη άσκηση.

Πηγή ΚΥΠΕ