ΥΠΕΣ: Παραχώρηση 30 οικόπέδων αυτοστέγασης στη Λάρνακα

 

Αυτή η Κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, τον εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση μιας στεγαστικής πολιτικής, η οποία να αντιμετωπίζει, όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και αποτελεσματικά, τα προβλήματα που επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή στον προσφυγικό κόσμο, ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένης Μαύρου στην εκδήλωση για παραχώρηση σε δικαιούχους εκτοπισθέντες 30 οικοπέδων αυτοστέγασης στην κοινότητα Καλού Χωριού της επαρχίας Λάρνακας.

«Αυτή η στροφή σε μια στεγαστική πολιτική με κοινωνικό χαρακτήρα είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης. Είναι επιλογή που βασίζεται σε μια διαφορετική φιλοσοφία, μια φιλοσοφία που τοποθετεί την κοινωνική αλληλεγγύη ως προτεραιότητα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον προσφυγικό κόσμο, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολυεπίπεδων στρατηγικών δράσεων», δήλωσε. 

Τα οικόπεδα που παραχωρούνται σήμερα, ανέφερε η κ. Μαύρου, αποτελούν μέρος ενιαίου σχεδίου διαχωρισμού 58 οικοπέδων. Τα υπόλοιπα 28, είπε, έχουν παραχωρηθεί πριν έναν περίπου χρόνο και οι κατασκευαστικές εργασίες υλοποίησής τους βρίσκονται σε εξέλιξη.  Πρόσθεσε ότι η κοινότητα Καλού Χωριού φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφυγικών οικογενειών που έχουν εξασφαλίσει κρατικό οικόπεδο αυτοστέγασης όπου και έκτισαν την κατοικία τους ή διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες.

«Η παραχώρηση σήμερα των 30 οικοπέδων αυτοστέγασης είναι μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για αποτελεσματική στήριξη του προσφυγικού κόσμου. Σήμερα αποδεικνύεται, έναντι όλων σας, η ειλικρίνεια των προθέσεων και δεσμεύσεών μας», ανέφερε.

Η Κυβέρνηση, είπε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατάφερε να επιταχύνει τους ρυθμούς εργασίας και να υπερβεί χρονοβόρες διαδικασίες, έτσι ώστε η βοήθεια προς τους πρόσφυγες να φτάνει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα στον προορισμό της, παρά τα προβλήματα που απορρέουν από τη σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η κ. Μαύρου είπε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραχωρήθηκαν γύρω στα 1900 οικόπεδα, από τα οποία ήδη έχουν διαχωριστεί 388 οικόπεδα, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο διαχωρισμός και των υπόλοιπων 1.512. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραχωρηθούν άλλα 498 νέα οικόπεδα και έχουν αρχίσει ή θα αρχίσουν άμεσα οι εργασίες διαχωρισμού τους. Ταυτόχρονα, έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού άλλων 911 νέων οικοπέδων παγκύπρια με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσοι θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον. 

«Η Κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολές οικονομικές συνθήκες συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αναγνωρίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής επιδιώκουμε μέσα από την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδιασμού να αντιμετωπίσουμε τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα όχι μόνο δεν αφαιρεί, αλλά ενισχύει την υποχρέωση του κράτους να σταθεί δίπλα στον πολίτη με στοχευόμενες κοινωνικές πολιτικές και ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Πηγή ΚΥΠΕ