ΥΠΕΣ: “Προβληματισμός για ακίνητα ικανοποίηση για ΔΕΥ”

Κυπριακή αγορά ακινήτων

Στις μειωμένες τιμές των ακινήτων, στις σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια συναλλαγές, στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και στην πενιχρή κατασκευαστική δραστηριότητα αποτυπώνεται η… πικρή πραγματικότητα.

«Η γενεσιουργός αιτία της αρνητικής εικόνας αποδίδεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία απεικονίζεται στους σχετικούς οικονομικούς δείκτες πολλών χωρών, ευρωπαϊκών και μη. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, οι επαγγελματίες που απασχολούνται στον τομέα της ανάπτυξης γης και ακινήτων στο νησί μας να αισθάνονται έντονα τις επιπτώσεις αυτές, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις χωρών που αποτελούν παραδοσιακούς χώρους προέλευσης πελατών της κυπριακής κτηματαγοράς», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό της στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, στη Λευκωσία, η κ. Μαύρου είπε ότι ενόψει των σοβαρών προβλημάτων που επηρεάζουν τη βιομηχανία και την αγορά γενικότερα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν αναλάβει σειρά νομοθετικών και θεσμικών πρωτοβουλιών, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η προώθηση και η υιοθέτηση καινοτόμων ρυθμίσεων του νομικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση έργων ανάπτυξης και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα σε οικοδομές.

«Ευελπιστούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος με στόχο όχι μόνο να προστατέψουμε και να κατοχυρώσουμε τους αγοραστές, αλλά και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του καλού ονόματος της κτηματαγοράς της Κύπρου στο εξωτερικό, προσφέροντας σε κάθε αγοραστή ασφάλεια και προοπτική. Υιοθετώντας το νέο αυτό νομικό καθεστώς, δώσαμε λύσεις στους ιδιοκτήτες υφιστάμενων οικοδομών και αναπτύξεων και, γι’ αυτή την κατηγορία οικοδομών, ευελπιστούμε πως θα επιλύσουμε αδιέξοδα και θα διασφαλίσουμε την έκδοση εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.

Η κ. Μαύρου είπε ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των συστημάτων αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης δεν περιορίστηκε στις νομοθετικές τροποποιήσεις.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών εισήγαγε σε Τμήματα και Υπηρεσίες όπως το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, οι Επαρχιακές Διοικήσεις και οι Δήμοι που διαχειρίζονται θέματα αδειοδότησης και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, μηχανισμούς καλύτερου συντονισμού και επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, έγκρισης και εγγραφής των ακινήτων», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η προοπτική ανοίγματος καινούργιων αγορών που διέγνωσαν, και με τη βοήθεια πολλών προσώπων και οργανωμένων συνόλων που ασχολούνται με την ανάπτυξη και εμπορία ακινήτων, τους οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών μέτρων πολιτικής που αφορούν στις διαδικασίες και τα κριτήρια παραχώρησης υπηκοότητας ή άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών.

«Ενεργήσαμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, πιστεύω, και αναμένω πως και ο Σύνδεσμός σας θα συμμετάσχει, καθόσον αφορά τα μέλη σας, στη βέλτιστη αξιοποίηση των νέων μέτρων, αλλά με σωφροσύνη, προσοχή και έγνοια για το μεσοπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η καλή φήμη της Κύπρου ως προορισμού για επενδύσεις στα ακίνητα έχει τρωθεί τα τελευταία χρόνια από κάκιστες πρακτικές προσώπων και επιχειρήσεων, που εκτιμώ πως είναι περιορισμένες σε αριθμό, που άφησαν την κυπριακή πολιτεία εκτεθειμένη σε αγορές που είναι εξαιρετικά σημαντικές», πρόσθεσε.

Η κ. Μαύρου είπε ότι παρά την παρατεταμένη κρίση που βιώνει η αγορά λόγω του αναπόφευκτου επηρεασμού της από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Κύπρος εξακολουθεί να προσφέρει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα άριστο δίκτυο υπηρεσιών που την καθιστούν σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου.

«Η αξιοποίηση όμως των χαρακτηριστικών αυτών απαιτεί σκληρή δουλειά και υπευθυνότητα από όλους μας», κατέληξε.

Συμβούλιο ΔΕΥ 

Το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που συνήλθε στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη και την Παρασκευή, έχει πάρει την Κύπρο “αρκετά βήματα πιο μπροστά στους στόχους που έχουμε θέσει ως κυπριακή προεδρία”, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Μαύρου είπε ότι το Συμβούλιο ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, ένα βελτιωμένο σύστημα πρόληψης και ανταπόκρισης της ΕΕ και των κρατών μελών στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, και τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η κ. Μαύρου είπε ότι το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, πέραν του θέματος της εμπορίας προσώπων, ασχολήθηκε με μια σειρά άλλων θεμάτων, προσθέτοντας ότι “η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση για ένα βελτιωμένο σύστημα πρόληψης και ανταπόκρισης της ΕΕ και των κρατών μελών στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων”.

“Στον τομέα αυτό ανταλλάξαμε εκτενώς απόψεις σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Ως Κυπριακή Προεδρία, θέλουμε να σημειώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα αυτό. Μας ενδιαφέρει και ως κράτος, αλλά είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρει τους πολίτες της ΕΕ στο μεγαλύτερο τους μέρος, αφού είναι στις περιπτώσεις καταστροφών και κρίσεων που η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αναδεικνύεται ιδιαίτερα”, είπε.

Ανέφερε ότι “στη διάρκεια του Συμβουλίου εγκρίθηκε η πολιτική συμφωνία ενός σημαντικού κομματιού του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, και αναφέρομαι στην Οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής”.

“Συνεχίζεται η προσπάθεια για την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχουν βρεθεί συμβιβασμοί σε πολλά ζητήματα, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ξεκαθαρίσει και τα σημεία όπου χρειάζεται να επιμένουμε, χρειάζεται περισσότερη συζήτηση, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία”, είπε.

Η κ. Μαύρου είπε, επίσης, ότι το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, σημειώνοντας ότι, “με πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας, στο Άτυπο Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε η πρόταση για τη δημιουργία ενός περιφερειακού προγράμματος προστασίας, το οποίο στόχο έχει να στηρίξει συγκεκριμένα ιδιαίτερα τις γειτονικές με τη Συρία χώρες, οι οποίες έχουν δεχθεί και μεγάλο αριθμό προσφύγων”.

“Ενημερώθηκε το Συμβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προετοιμασί,α για τη δημιουργία ενός τέτοιου περιφερειακού προγράμματος προστασίας. Η ΕΕ ήδη νοιώθει την ένταση στις μεταναστευτικές πιέσεις, ενώ ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη δεχθεί και σημαντικά αυξημένο αριθμό αιτήσεων ασύλου. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή από τη μία να επιταχύνει τη διαδικασία για να δημιουργηθεί ένα περιφερειακό πρόγραμμα προστασίας, ενώ ταυτόχρονα συζητήσαμε και άλλους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους τρόπους για στήριξη των ανθρώπων που βιώνουν πραγματικά μιαν ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση”, είπε.

Η κ. Μαύρου είπε ότι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες μέσα στην ίδια τη Συρία υπολογίζονται στο 1,5 εκατομμύριο, ενώ μόνο το Σεπτέμβριο έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες γύρω στις 65.000 άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που αναζήτησαν καταφύγιο, κυρίως στην Ιορδανία, την Τουρκία, τον Λίβανο και το Ιράκ, στις 300.000 περίπου.

“Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής συνεισφέρει οικονομικά στους διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στην Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ένα ποσό των 228 εκ. ευρώ, που λίγο-πολύ καλύπτει τη μισή οικονομική βοήθεια που δόθηκε διεθνώς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι “το Συμβούλιο συζήτησε αρκετά θέματα που προκύπτουν από τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων”.

“Ως Προεδρία, υπογραμμίσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στην πολιτική φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων για όλους τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη αυτά να λάβουν, πιο αποφασιστικά, συγκεκριμένα μέτρα κατά της κατάχρησης αυτού του προνομίου”, είπε.

Ανέφερε ότι “το Συμβούλιο ενημερώθηκε, επίσης, για τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης, όπως και για πολλά άλλα ζητήματα”.

“Ήταν μία μεγάλη ημέρα με πάρα πολλά θέματα, που θεωρώ ότι μας έχουν πάρει αρκετά βήματα πιο μπροστά στους στόχους που έχουμε θέσει ως Κυπριακή Προεδρία”, είπε.

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνήλθε στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενέκρινε ομόφωνα συμπεράσματα σχετικά με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη της εμπορίας προσώπων, εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, επισημαίνοντας ότι αυτό καταδεικνύει και την επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι αναδείχθηκε, ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η δέσμευση της Κυβέρνησης να εντείνει τις προσπάθειές της σε ένα θέμα για το οποίο συχνά δέχεται κριτική.

“Η νέα στρατηγική ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσδιορίζει πέντε τομείς προτεραιότητας, και για κάθε τομέα περιλαμβάνει συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “η Κυπριακή Προεδρία, θέλοντας να δώσει έμφαση στην ανάγκη για αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων, μία από τις πιο σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες που βιώνει η ανθρωπότητα τούτην την περίοδο, επεδίωξε τη σύνταξη συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με αυτήν την στρατηγική”.

Η κ. Μαύρου εξήγησε ότι τα συμπεράσματα είναι σημαντικά για δύο λόγους. “Πρώτον, είναι η πρώτη φορά, και κατόπιν της πρωτοβουλίας της κυπριακής προεδρίας, που Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων υιοθετεί συμπεράσματα σχετικά με την εμπορία προσώπων, που καλύπτουν όλο το φάσμα του ζητήματος αυτού. Δεύτερον, τα συμπεράσματα ουσιαστικά σηματοδοτούν την ετοιμότητα και τη δέσμευση των κρατών μελών να εργαστούν για την υλοποίηση της στρατηγικής και μάλιστα στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “συμπεράσματα Συμβουλίου υιοθετούνται μόνο με ομοφωνία και αυτό καταδεικνύει και την επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας”.

“Για το ίδιο θέμα, στις 18 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της 6ης Πανευρωπαϊκής Ημέρας Κατά της Εμπορίας Προσώπων, η κυπριακή προεδρία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργάνωσε στις Βρυξέλλες συνέδριο, το οποίο ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία, όχι μόνο για κράτη μέλη, αλλά και για μη κυβερνητικούς οργανισμούς και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, να ανταλλάξουν απόψεις και να ενισχύσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό τους με στόχο την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων, την πρόληψη και τη δίωξη των εγκληματιών, την προστασία και στήριξη των θυμάτων”, είπε.

Ανέφερε ότι “η σημασία όλων αυτών δεν έγκειται μόνο στις επιτυχίες που καταγράψαμε ως προεδρία στον τομέα αυτό, αλλά και στην ανάδειξη ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της δέσμευσης της κυπριακής Κυβέρνησης να εντείνει τις προσπάθειές της σε ένα θέμα για το οποίο συχνά δεχόμαστε κριτική”.

“Και εάν η πολιτική δέσμευση δεν είναι πάντα αρκετή, σίγουρα είναι εκ των ων ουκ άνευ για μιαν αποτελεσματική δράση, ιδιαίτερα σε τομείς ευαίσθητους, όπως είναι αυτός της εμπορίας προσώπων, αφού άπτεται πολύ συγκεκριμένα της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μαύρου είπε ότι “οι δράσεις πολύ συγκεκριμένα αναφέρονται στην στρατηγική που ανακοίνωσε η Επιτροπή τον Ιούνιο”, προσθέτοντας ότι “τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ενισχύουν αυτήν την στρατηγική με την απαραίτητη πολιτική βούληση, η οποία μπορεί να εκφραστεί και στην υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων, της νέας Οδηγίας για παράδειγμα, αλλά και σε τομείς που έχουν να κάνουν με την προστασία, τη στήριξη των θυμάτων, με τη δίωξη των εγκληματιών”.

“Στοχεύουμε και στη ζήτηση και στον συντονισμό των διωκτικών αρχών, και στο να θέτουμε ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων. Είναι μια ευρεία προσπάθεια να αντιπαλέψουμε με ένα εγκληματικό δίκτυο, το οποίο θεωρείται από τα πιο σοβαρά αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στον κόσμο ολόκληρο”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ