ΥΠΕΞ: Η ΕΕ να ηγηθεί της νέας αρχιτεκτονικής ανάπτυξης

 

Στην ομιλία της με θέμα «Η Αρχιτεκτονική της Διεθνούς Ανάπτυξης μετά το 2015», στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης 2012», η κ. Μαρκουλλή τόνισε πως οι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές ώστε η ΕΕ να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που βρίσκονται ενώπιον της ώστε να διαμορφώσει το μέλλον στην ανάπτυξη της συνεργασίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή είπε πως κατά τη συζήτηση που έγινε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, το μέλλον της αρχιτεκτονικής διεθνούς Ανάπτυξης.

«Όλοι συμφωνήσαμε ότι η επίτευξη των Στόχων Ανάπτυξης Χιλιετίας (Millennium Development Goals -MDGs) και ο σχεδιασμός ενός πλαισίου ανάπτυξης μετά το 2015, θα πρέπει να αποτελέσει την κύρια μας προτεραιότητα», είπε η κ. Μαρκουλλή προσθέτοντας πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας δύο ερωτήματα: Πώς οι σημερινές αλλαγές στο παγκόσμιο επηρεάζουν το μέλλον της διεθνούς συνεργασίας ανάπτυξης και πώς η ΕΕ μπορεί να ενδυναμώσει το αναπτυξιακό της σύστημα ώστε να προηγείται αυτών των αλλαγών.

Η κ. Μαρκουλλή είπε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο των νέων διεθνών πραγματικοτήτων, «πρέπει να σχεδιάσουμε το πλαίσιο της ανάπτυξης μετά το 2015», τονίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να αφήσει το σημάδι της σε αυτή τη διαδικασία.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ πολλών Υπουργών της ΕΕ ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική θα πρέπει να συνεχίσει να εστιάζει στην φτώχεια και την ανισότητα, και να απευθύνεται στην καθολική αντιμετώπιση των προκλήσεων που επηρεάζουν τις ζωές όλων των χωρών και των λαών», τόνισε.

Η Υπουργός Εξωτερικών εισηγήθηκε όπως το όραμα της Ευρώπης στηριχθεί σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στον πυλώνα MDG+ με επίκεντρο την εξάλειψη της φτώχειας, ο οποίος θα στηρίζεται σε μια δέσμη μηχανισμών ελάχιστης προστασίας που ο κάθε πολίτης θα αναμένει και θα απαιτεί από την Κυβέρνησή του.

Δεύτερον, στον πυλώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο οποίος θα είναι συνυφασμένος με την κοινωνική ισότητα, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και τρίτον, στον πυλώνα της αειφορίας, ο οποίος θα επικεντρώνεται στην ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να καθορίζει τις εξελίξεις καθώς είναι  ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στον κόσμο και ένθερμος υποστηρικτής των Στόχων Ανάπτυξης Χιλιετίας (MDG).

 Τόνισε ότι το 2013 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ, και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος συνεργάζεται πολύ στενά με τους εταίρους της από την Ιρλανδία και τη Λιθουανία (αναλαμβάνουν τις επόμενες δύο Προεδρίες της ΕΕ), καθώς και με όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ παραμένει η καλύτερος παίκτης στον τομέα της ανάπτυξης στον κόσμο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ηγηθεί των παγκόσμιων προσπαθειών για τη νέα αρχιτεκτονική ανάπτυξης», κατέληξε.