Υπόθεση Π. Κληρίδη: Το αμαρτωλό παρελθόν των “εγκεφάλων”

Ρεπορτάζ: Δημήτρη Ιωάννου

Ο κατάδικος Ανδρέας Ονουφρίου από την Λεμεσό και ο πρώην ΕΠΥ Γιάννης Σπανός από το Σινά Όρος είναι γνωστοί γνώριμοι των αρχών ασφαλείας από τα παλιά. Οι δύο ύποπτοι ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια με τη σύλληψη τους το βράδυ της Κυριακής αφού σχεδίαζαν τη δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και την όπως αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο την απαγωγή του εγγονού του Προέδρου Χριστόφια.

Ανδρέας Ονουφρίου 

Τον Οκτώβριο του 1996 ο Ονουφρίου ο οποίος θεωρείται από τις αρχές ως ο εγκέφαλος των σατανικών σχεδίων με πρώτο την δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα συνελήφθη από τις αρχές και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για την βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του δικαστή Μαυρονικόλα.

Το 2003 ενώ εξέτιε την ποινή φυλάκισης του στις Κεντρικές Φυλακές δεν επέστρεψε πίσω στο σωφρονιστικό ίδρυμα από ολιγοήμερη άδεια που του παραχωρήθηκε από την Διεύθυνση για προσωπικούς λόγους με αποτέλεσμα να αρχίσει ένα αδιάκοπο κυνηγητό από τις αρχές που κράτησε για αρκετές μέρες.

Η ασταμάτητη τότε αναζήτηση του από τις αρχές και το κρυφτούλι μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Την υπόθεση χειρίστηκε προσωπικά ο τότε Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους ο οποίος  συντόνιζε την όλη προσπάθεια εντοπισμού και σύλληψης του Ονουφρίου.

Ο δραπέτης συνελήφθη μέρες αργότερα σε μεταμεσονύκτια επιχείρηση της αστυνομίας χώρο στάθμευσης στην περιοχή Αμαθούντας στην Λεμεσό μετά την συνάντηση που είχε με τον επιστήθιο φίλο του πρώην ΕΠΥ Γιάννη Σπανό ο οποίος έπεσε επίσης στα χέρια των αρχών και καταδικάστηκε για συνέργεια στην απόδραση και υπόθαλψη του Ονουφρίου.

Οι αρχές αποκάλυψαν τότε ότι ο Ονουφρίου είχε στα χέρια του και πάλι μια λίστα θανάτου μεταξύ των οποίων και το δικαστή Μαυρονικόλα.

Επίσης κατέσχαν διάφορα τεκμήρια για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών που δεν έπειθαν ωστόσο όπως πχ τηλεχειριστήριο κλιματιστικού που θα χρησιμοποιείτο ενδεχομένως για πυροδότηση αυτοσχέδιας βόμβας.

Το 2006 ο Ονουφρίου αποφυλακίστηκε και συνελήφθη πριν από τρία χρόνια στην περιοχή της Αγίας Νάπας για κατοχή πυροβόλου όπλου (τσέχικο).

Μάλιστα κατάφερε και απέδρασε από παράθυρο των αστυνομικών  κρατητηρίων Αμμοχώστου χρησιμοποιώντας σεντόνι για να συλληφθεί όμως σε κατοπινό στάδιο.

Σε ένα χρόνο περίπου θα αποφυλακιζόταν από τις Κεντρικές Φυλακές.

Γιάννης Σπανός

Ο πρώην Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης Γιάννης Σπανός απασχόλησε την αστυνομία το 2001 σε μία περίεργη υπόθεση που σε πολλούς προκάλεσε και ακόμα προκαλεί γέλια και σε άλλους προκάλεσε φόβο και προβληματισμό.

Είχε μετατρέψει το χωράφι του στο χωριό του Σινά Όρος σε πεδίο βολής και εκπαίδευσης στρατιωτών και ανταρτών και μάλιστα είχε κατασκευάσει παρακαλώ και ελικοδρόμιο.

Στην επιχείρηση που πραγματοποίησε τότε το ΤΑΕ Αρχηγείου εντοπίστηκαν στόχοι βολής και διάφορα υποστατικά καμουφλαρισμένα  με χρώματα στρατιωτικής παραλλαγής.

Ο τρίτος ύποπτος ο λαχειοπώλης Μιχάλης Μιχαήλ δεν απασχόλησε στο παρελθόν την αστυνομία.


Διαβάστε επίσης τι δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας μετά την απόπειρα δολοφονίας του.