Θάλαμος αερίων το αυτοκίνητο μέσα σε 10 λεπτά


 

Διαβάστε επίσης για την κούρσα ανόδου στο ΧΑΚ εξαιτίας μνημονίου. Διαβάστε ακόμα για τη σφοδρή καραμπόλα 140 οχημάτων στο Τέξας και δείτε video.


 

Νέα αμερικανική έρευνα ρίχνει φως σε μια σχετικά παραγνωρισμένη διάσταση του παθητικού καπνίσματος. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Μπέρκλεϊ, το κάπνισμα να απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους, όμως παραμελούνται τα αυτοκίνητα ως παράγων κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Η μελέτη επισημαίνει ότι στα αυτοκίνητα -ιδίως όταν τα παράθυρα είναι κλειστά- η ρύπανση του αέρα λόγω του τσιγάρου συχνά είναι χειρότερη από ό,τι στα εστιατόρια ή τα μπαρ.

Οι μελετητές τονίζουν ότι τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος που υφίστανται στα αυτοκίνητα και στα σπίτια τους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα του αέρα σε ένα όχημα μετά το κάπνισμα τριών τσιγάρων από τους επιβάτες στη διάρκεια μιας ώρας. Η μέτρηση των ρύπων -τόσο με κλειστά όσο και με μισάνοιχτα παράθυρα- έγινε στο πίσω κάθισμα, όπου συνήθως κάθονται τα παιδιά.

Οι ρύποι που μετρήθηκαν (εντός κι εκτός του αυτοκινήτου) ήσαν τα σωματίδια του αέρα, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη. Η έκθεση ιδιαίτερα στους αρωματικούς υδρογονάνθρακες έχει από προηγούμενες έρευνες συνδεθεί με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλαγές στο δείκτη νοημοσύνης, αλλεργίες κ.α.

Η μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα των ρύπων μέσα στο αυτοκίνητο -είτε με κλειστά είτε με μισάνοιχτα έως δέκα εκατοστά παράθυρα- είναι τριπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα στο εξωτερικό περιβάλλον.

Πηγή: 24h.gr