Χάθηκε η 12η Νοεμβρίου – Σε σύγχυση η Λευκωσία


 

Άντρος Κυπριανού, Νίκος Αναστασιάδης και Ιωάννα Παναγιώτου ενημερώθηκαν από τον Δημήτρη Χριστόφια ενώ το απόγευμα θα δει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη. 

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί την κορυφαία διαφωνία. Η κυβέρνηση την οριοθετεί στα 6δις ευρώ ενώ η Τρόικα στα 12δις ευρώ. Η ημερομηνία «ορόσημο» 12 Νοεμβρίου, ουσιαστικά αποτελεί παρελθόν καθώς ακόμη και αν την ερχόμενη Δευτέρα η Τρόικα βρεθεί στην Κύπρο, δεν πρόκειται να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση στο ερχόμενο Eurogroup. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά καθώς με βάση τις δηλώσεις που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες τόσο από τον Υπουργό Οικονομικών όσο και του Προεδρικού, δεν υπάρχει σχέδιο Β ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στάση πληρωμών τον Δεκέμβριο.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο τώρα λένε πως εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, το κλίμα θα αλλάξει και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας καθώς οι δανειστές που έχουν ομόλογα του δημοσίου δεν θα ζητήσουν τα χρήματά τους. Με τον τρόπο αυτό δεν θα δημιουργηθεί θέμα στάσης πληρωμών.

Και όλα αυτά την ώρα που η δήλωση Σόιμπλε έχει προκαλέσει αναστάτωση καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα ήταν απροετοίμαστα για τέτοια δήλωση που δημιουργεί μια διαφορετική εικόνα. 

Η τρόικα θα έρθει στην Κύπρο μόνο εάν υπάρξει κλίμα συμφωνίας, ξεκαθαρίζουν πηγές από Βρυξέλλες και ΗΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως, εάν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις εκατέρωθεν στις απευθείας διαπραγματεύσεις, τότε η κατάσταση θα γίνει δραματική.