Η τρόικα ζητά εξώσεις σε 18 μήνες


Διαβάστε επίσης, “Ελλάδα: Έκοψε δέντρο γιατί την ενοχλούσε στο παρκάρισμα” αλλά και “ΠΔΠ: Eπίκεντρο συνάντησης Χριστόφια-Προέδρων θεσμικών οργάνων”.


Είναι κάπως ελαστικοί σε ό,τι αφορά στη μερική επιμήκυνση για την ιδιοκατοίκηση για μια συμφωνία γύρω στους 24 μήνες. Η κυβέρνηση είχε ζητήσει περίοδο 5 ετών και να μην «πιάνει» την ιδιοκατοίκηση. 

Οι τροϊκανοί ζητούν επίσης όπως μέχρι τον Μάρτιο του 2013, ετοιμαστεί η νομοθεσία με βάση την οποία θα συσταθούν εταιρείες (ή εταιρεία) που θα αναλάβουν τα προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια και θα έχουν την ευθύνη της εκποίησης των ακινήτων. 

Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του «τρόμο». Σύμφωνα με πληροφορίες του 24H είναι πια χιλιάδες οι περιπτώσεις όπου πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους επί 18 μήνες. Σήμερα οι τράπεζες μπορούν μετά από 10 χρόνια να «πετάξουν» έξω ένα πολίτη και παρά τις προσπάθειες που είχαν κάνει στο παρελθόν να αλλάξει η νομοθεσία δεν το κατάφεραν.    

Σήμερα σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιουνίου 2012, ένα στα δύο δάνεια είναι στεγαστικά. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα τα στεγαστικά δάνεια δίνονται με το σταγονόμετρο. ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα στο τέλος Μαρτίου του 2012 κατέγραψε περαιτέρω επιβράδυνση στο 4,3% σε σύγκριση με 5% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011, ενώ βρισκόταν αρκετά πιο κάτω από το 6,8% που είχε καταγραφεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011. 

Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη συνεχιζόμενη επιβράδυνση που παρουσιάζεται στα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών, όπου τον Μάρτιο του 2012 καταγράφηκε το χαμηλότερο επίπεδο μεγέθυνσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα έξι έτη, όπου υπάρχουν συγκρίσιμα διαθέσιμα στοιχεία.

Να θυμήσουμε ότι θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος συζήτησε το πρωί κλιμάκιο της Τρόικα με εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αναφορικά με τις συζητήσεις ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Τρόικα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Κυπριακή Δημοκρατιάς, Γιώργος Λιλλήκας, τόνισε ότι αν δεν υπάρχει ανάπτυξη στα μέτρα, τότε οδηγούμαστε σε κακό μημόνιο.