Γ. Λιλλήκας: “Δεν μπορεί το Κυπριακό να βρίσκεται σε 2η μοίρα”

 


Διαβάστε επίσης για την έκρηξη σε αυτοκίνητο 59χρονης. Διαβάστε ακόμα για τις νέες επαφές Χριστόφια.


 

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στον Αγ. Αθανάσιο στη Λεμεσό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “μπορεί κάποιοι να κουράστηκαν και να απογοητεύτηκαν, αλλά δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν δεχόμαστε να ζήσουμε σκλάβοι, ούτε πρέπει να αφήσουμε κάποιες πολιτικές ηγεσίες να μας οδηγήσουν με τα `δεν μπορώ` στη μοιρολατρία και στην αυτοεγκατάλειψη. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας γιατί μπορούμε και όποτε το επιδιώξαμε μπορέσαμε και κερδίσαμε τους στόχους μας”.

“Η  τεράστια πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού δεν θα συμβιβαστεί με την κατοχή, όπως δεν συμβιβάστηκε με το σχέδιο Ανάν”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι “σ` εμάς εναπόκειται να μεταφέρουμε το μήνυμα της αισιοδοξίας, της αγωνιστικότητας στον κάθε Κύπριο και να εργαστούμε για την κοινωνική ενότητα πρώτα και μετά την πολιτική ενότητα”.

Λέγοντας ότι αυτές οι εκλογές “διεξάγονται κάτω από τη σκιά της Τρόικα και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη που ακούει στο όνομα μνημόνιο”, ανέφερε πως δεν θα κριθεί απλά το αποτέλεσμα του ποιος θα τις κερδίσει, αλλά “θα κριθεί το μέλλον των επόμενων γενεών και έχουν την ίδια αξία και την ίδια σημασία που είχε το δημοψήφισμα του 2004”.

” Από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα εξαρτηθεί τόσο το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Κύπρου, όσο και η ποιότητα της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, αφού και τα δυο αυτά προβλήματα είναι αλληλένδετα”, δήλωσε στην ομιλία του ο Γιώργος Λιλλήκας, και συμπλήρωσε ότι “αν θέλουμε να διεκδικήσουμε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να είμαστε πολιτικά ανεξάρτητοι και για να είμαστε πολιτικά ανεξάρτητοι θα πρέπει να είμαστε και οικονομικά ανεξάρτητοι και δυστυχώς όμως, με τους όρους του μνημονίου που διαπραγματευόμαστε, φοβάμαι πως δεν θα είμαστε ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά ανεξάρτητοι”.

Απευθυνόμενος σε όσους υποστηρίζουν ότι η οικονομία είναι σημαντικότερη σήμερα από το Κυπριακό, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας είπε πως “μπορεί η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας μας, που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, να είναι το καυτό πρόβλημα της καθημερινότητας, στο οποίο οφείλουμε να δώσουμε λύσεις, όμως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, όσο δύσκολες και αν είναι οι οικονομικές συνθήκες, το εθνικό μας πρόβλημα δεν μπορεί να είναι δεύτερο”.

“Όσο κακή και αν είναι η οικονομική διαχείριση, με μια σωστή οικονομική πολιτική μπορούμε να κάνουμε ξανά το οικονομικό θαύμα του 1974. Μια κακή όμως λύση του Κυπριακού δεν έχει επιστροφή και γι αυτό η εθνική μας υπόθεση δεν μπορεί να είναι σε δεύτερη μοίρα”, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για καταγραφή των συγκλίσεων στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι “δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από τις μονομερείς υποχωρήσεις μας” και πως “αν η Κυβέρνηση δεν αντιδράσει αποφασιστικά τώρα, πολύ φοβάμαι ότι το Δεκέμβριο θα ενσωματωθεί η καταγραφή αυτών των μονομερών υποχωρήσεων μας στο ψήφισμα του ΣΑ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ”.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κυβέρνηση και τους ανθυποψήφιους του, “αν αυτά που λένε στους πολίτες τα εννοούν, να φέρουν ένσταση τώρα στην καταγραφή αυτών των συγκλίσεων, για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο άμεσης  ή έμμεσης ενσωμάτωσης του στο ψήφισμα ασφαλείας του ερχόμενου Δεκεμβρίου” και επανέλαβε ότι τον ίδιο δεν τον δεσμεύει εάν εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Είπε, ακόμη, πως θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια νέα διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό, να δημιουργήσουμε συμμαχίες, εκμεταλλευόμενοι και τα δεδομένα που δημιουργεί το φυσικό αέριο και να διαπραγματευτούμε παράλληλα με τους Τ/κ για τα δικαιώματα τους, αλλά και με την Τουρκία για το κομμάτι που την αφορά, δηλαδή την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων.

“Η Τουρκία θα εξαναγκαστεί να αλλάξει πολιτική όταν το κόστος που θα πληρώνει για την κατοχή θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που έχει από την κατοχή, γι αυτό υποχρέωση μας είναι να εστιάσουμε σε μια στρατηγική που θα δημιουργεί πολιτικό κόστος για την Τουρκία”, δήλωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν η Τουρκία γνωρίζει ότι η άρνηση της θα σημαίνει ταυτόχρονα το κλείσιμο της ευρωπαϊκής προοπτικής της ή και την προοπτική για προνομιακή σχέση με την ΕΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ