Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται οι οικοδόμοι


Διαβάστε επίσης, “Στη Βουλή σήμερα ο προϋπολογισμός“.


Μια κίνηση που οι Γενικοί Γραμματείς της ΣΕΚ και της ΠΕΟ χαρακτήρισαν ως μήνυμα προς τους εργοδότες ευρύτερα, οι οποίοι, όπως είπαν, εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, στην παρουσία των ΓΓ των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, Νίκου Μωυσέως και Πάμπη Κυρίτση αντίστοιχα, οι επικεφαλής των συντεχνιών οικοδομών της ΣΕΚ και της ΠΕΟ παρουσίασαν το ιστορικό της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που εκκρεμεί από το 2010, αλλά και τις προσπάθειες του συνδικαλιστικού κινήματος να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου.

Ο  ΓΓ της συνδικαλιστικής οργάνωσης οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου αναφέρθηκε σε όλες τις προσπάθειες για κατάληξη σε συμφωνία, αλλά και στις μεσολαβητικές προσπάθειες της Υπουργού Εργασίας, στις οποίες – όπως ανέφερε – το συνδικαλιστικό κίνημα, κατανοώντας τα προβλήματα του κλάδου, προσήλθε με πνεύμα συμβιβασμού χωρίς να ζητήσει μισθολογικές αυξήσεις, προσθέτοντας πως η εργοδοτική πλευρά προσερχόταν με νέες απαιτήσεις, με αποτέλεσμα ο διάλογος να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

“Η νέα αυτή εξέλιξη δεν μας αφήνει άλλο περιθώριο, παρά να προχωρήσουμε με βάση και την εξουσιοδότηση που είχαμε από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στην επέκταση των μέτρων και στην προκήρυξη 48ωρης παγκύπριας απεργίας στις 22 και 23 Νοεμβρίου στην οικοδομική βιομηχανία”, ανέφερε ο κ. Παπανικολάου, κατηγορώντας την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου ότι “με την απαράδεκτη στάση της δημιουργεί καθεστώς μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις”.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της Οργάνωσης Οικοδόμων της ΣΕΚ, Γιαννάκης Ιωάννου, είπε ότι οι συντεχνίες απέδειξαν ότι αντιλαμβάνονταν τα προβλήματα του κλάδου.

“Φαίνεται ότι η εργοδοτική πλευρά εκμεταλλευόμενη την όλη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νησί προσπαθεί να προλάβει την Τρόικα στο να αφαιρέσει, να παγοποιήσει ή να παγώσει συνδικαλιστικά δικαιώματα που άπτονται των συλλογικών συμβάσεων, πράγμα το οποίο εμείς δεν θα το ανεχτούμε”, συμπλήρωσε.

Είπε ότι η εργοδοτική πλευρά ότι ζητά τη μη καταβολή του ταμείου προνοίας, κατάργηση εορτών και φιλοδωρημάτων, αύξηση των ωρών εργασίας από 38 σε 40 την εβδομάδα, κατάργηση των υπερωριών και μείωση των μισθών μέχρι 30%.

Στήριξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων εξέφρασαν οι Γενικοί Γραμματείς των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι θεωρούν ότι τα αιτήματα των εργοδοτών στον οικοδομικό κλάδο αντανακλούν τα αιτήματα για όλους τους εργαζόμενους. Επέκριναν εξάλλου την ΟΕΒ ως την οργάνωση υπό την οποία στεγάζονται όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Πηγή ΚΥΠΕ