Στοιχεία- εφιάλτης: Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει 60% ταχύτερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC), αιτία της δραματικής αύξηση της στάθμης των υδάτων είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη.


Διαβάστε επίσης πόσο μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο αλλά και για τις νέες δεσμεύσεις Σ. Μαλά.


Στην έκθεσή του 2007, η IPCC είχε εκτιμήσει ότι η αύξηση θα είναι 18 έως 59 cm μέχρι το τέλος του αιώνα. Όμως, πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η άνοδος θα μπορούσε να φθάσει ή να υπερβεί το ένα μέτρο.

Εφόσον αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, ολόκληρες περιοχές του πλανήτη θα θαφτούν κάτω από τα νερά. “Αυτό σημαίνει ότι οι παράκτιες περιοχές με επίπεδο ύψους μικρότερο από ένα μέτρο, από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, όπως το Μπαγκλαντές, θα εξαφανιστούν” σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η έκθεση του IPCC σκιαγραφεί και μια εικόνα ανθρωπιστικής καταστροφής: “θα υπάρξουν εκατοντάδες εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω κλιματικών αλλαγών, καθώς και πιθανοί πόλεμοι και όλα τα είδη των συγκρούσεων με στόχο την πρόσβαση σε πόρους”, αναφέρει.

Το IPCC εκτιμά ότι για τις παράκτιες μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, οι αναμενόμενες επιπτώσεις ίσως να είναι παρόμοιες με ότι είδαμε κατά τη διάρκεια του σαρωτικού τυφώνα Σάντι.

Όσον αφορά την αρχική εκτίμηση για την πολύ χαμηλή αύξηση της στάθμης της θάλασσας, μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η έκταση της υποχώρησης των πάγων και των παγετώνων ήταν μικρότερη και λιγότερο γνωστή εκείνη την εποχή.

Επιπλέον, η τελευταία έκθεση της IPCC βασίζεται στις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν μεταξύ του 1993 και του 2003. Εκείνη την εποχή, οι δορυφορικές μετρήσεις ήταν ακόμα σχετικά νέες και οι επιστήμονες δεν είχαν την σαφή προοπτική ώστε να είναι βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.

Πηγή: 24h.gr