Ν.Αναστασιάδης: Θα σεβαστώ το 76% της απόφασης του λαού το 2004

 

Ο κ. Αναστασιάδης τον οποίο προσφώνησαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης σε Πολιτική Περιφερειακή  Συγκέντρωση στο Δήμο Γεροσκήπου στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Δημητριάδης και ο πρώην Δημοτικός σύμβουλος και μέλος της τοπικής επιτροπής του ΔΗΚΟ  Πανίκος Σκορδής είπε πως το  2004, είχε μια θέση «που  δεν  απέκρυψα, και τόλμησα να πω την άποψη μου, γιατί έτσι χρειάζεται από τους πολιτικούς». Όμως  συνέχισε, από την ώρα που το 76% του λαού «είπε και αποφάσισε », είμαι και παραμένω δεσμευμένος πρόσθεσε, «σε εκείνη την απόφαση και όχι στην δική μου θέση».


Διαβάστε επίσης για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα αλλά και για την υποβάθμιση “Σοκ” της Κύπρου από τους Fitch.


 

 

Ο κ. Αναστασιάδης που δεσμεύτηκε σε περίπτωση εκλογής του πως δεν θα περιφρονήσει τους συνεργάτες του αλλά ούτε και την αντιπολίτευση ανέφερε πως θέλει να δημιουργήσει μια διαφορετική κουλτούρα μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση. Δεν θα περιφρονήσουμε ποτέ, πρόσθεσε, το ΓΓ του ΑΚΕΛ αλλά ούτε και το  κόσμο της Αριστεράς, γιατί η ανεργία και η φτώχεια αφορά και τους αριστερούς αλλά  και τον κάθε πολίτη.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος  αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συλλογικότητας, στον σεβασμό και στην επικράτηση της σοφίας και της γνώμης των πολλών αντί της γνώμης του ενός.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο κ. Αναστασιάδης είπε πως  αυτό που απαιτείται είναι σαφής εξωτερική πολιτική με σαφείς προσανατολισμούς. Θα πρέπει συνέχισε, εμείς με την δουλειά και την πειθώ μας  να μετατρέψουμε την σημερινή αδιαφορία, σε ενεργό ενδιαφέρον, ενώ πρόσθεσε πως την ίδια ώρα, δεν θα παραλείψει να βελτιώσει τις σχέσεις με γείτονες ,που έχουν ισχυρές προσβάσεις στα μεγάλα κέντρα αποφάσεων όπως είναι  το Ισραήλ και οι  Άραβες αξιοποιώντας παράλληλα όπως ανέφερε, τη φιλία και τους στενούς δεσμούς με την Ρωσία.

Όταν πρόσθεσε, έχεις συγκεκριμένους στόχους και όταν αξιοποιείς το διεθνές περιβάλλον μπορείς να πετύχεις τα μέγιστα. Ο κ Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην οικονομική αποκλειστική ζώνη. Αν είπε « δεν υπήρχαν τα αμερικάνικα και τα ισραηλίτικα συμφέροντα δεν θα μπορούσαμε να στείλουμε ούτε βάρκα πάνω από το οικόπεδο 12».

Όσον αφορά την οικονομική κρίση ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως αυτή είναι το αποτέλεσμα  της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά κατά κύριο λόγο των λανθασμένων εκτιμήσεων, της έλλειψης  αποφασιστικότητας , αλλά και της ατολμίας από τις ιδεοληψίες που διέκριναν την παρούσα κυβέρνηση. Για αυτό συνέχισε,  εμείς « έχουμε εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που θα δημιουργήσει προοπτικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Αυτό είπε που υπαγορεύουν οι στιγμές είναι να κάνουμε ένα κράτος, που να είναι φιλικό προς τον ιδιώτη και την επιχειρηματικότητα. Να μετατρέψουμε συμπλήρωσε, ένα κράτος, από κράτος γραφειοκρατίας, σε ένα λειτουργικό κράτος, και  από κράτος τύραννο σε κράτος υπηρέτη.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των θεσμών και στον τερματισμό όσων νομίζουν ότι θα δημιουργούν κατεστημένα. Τέρμα στις πολυετείς θητείες του Προέδρου, και όσων ασκούν εκτελεστική εξουσία, των βουλευτών , των Δημάρχων και των  Δημοτικών συμβούλων, πρόσθεσε

Επανέλαβε επίσης πως από τον Μάιο θα καταθέσει νομοθεσία που θα καθιστά υποχρεωτική την δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες. Ο κ. Αναστασιάδης στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε επίσης στην διαφάνεια και στην πάταξη της διαφθοράς και είπε πως « αυτό που ζητούμε είναι ένα κράτος που να σέβεται τους πολίτες του, αλλά και να κερδίσει τον σεβασμό των πολιτών».

Ο κ.  Αναστασιάδης καταλήγοντας εξέφρασε τις ευχαριστίες του γιατί όπως είπε η ιστορική απόφαση της συνεργασίας των δύο κομμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Συναγερμού έξι μήνες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές αποδεικνύει πρόσθεσε « ότι θέσαμε πέραν από σκοπιμότητες , αυτό που υπαγόρευε το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας». Κάποιοι, πρόσθεσε νοιάζονται περισσότερο από τα κόμματα , για την πατρίδα μας, την Κύπρο.