Αλλάζει το ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες το Μνημόνιο

 

Οι αλλαγές αναμένεται να αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή από το 2013 και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε ευρεία έκταση, στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κυμαινόμενο ωράριο, ενώ θα παραμείνουν σε ισχύ οι 37,5 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. 


Διαβάστε επίσης για τη γλυκιά ληστεία με γεύση Αυστρίας αλλά και τη στήλη “Ουδέν Κρυπτόν” που γράφει ο Νεκτάριος Μαρκέτος.


 

 

Στόχος είναι, μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ωράριο της δημόσιας υπηρεσίας να είναι συνεχές από τις εφτά το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα, ώστε να υπάρχουν εξοικονομήσεις από τις υπερωρίες και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

Στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας το ωράριο θα παραταθεί μέχρι τις επτά το βράδυ, με εσωτερικές ρυθμίσεις, αφού οι ώρες εργασίας δεν θα αυξηθούν από τις τριάντα-επτάμισυ που είναι σήμερα.

Η συμφωνία για το μνημόνιο προνοεί επίσης ότι ανάλογα με την υπηρεσία το ωράριο θα είναι από τις επτά και τριάντα μέχρι τις δύο και τριάντα ή από τις οκτώ και τριάντα μέχρι τις τρεις και τριάντα ενώ από την πρώτη Σεπτεμβρίου 2013 θα προστεθεί επιλογή για εργασία μέχρι τις τέσσερις και τριάντα και από το τρίτο τρίμηνο του 2014 μέχρι τις πέντε.

 Συγκεκριμένα, από την πρώτη Ιανουαρίου 2013 θα δοθεί το δικαίωμα σε υπηρεσίες ώστε να υπάρχουν δύο στην ουσία, κυμαινόμενα ωράρια:

07.30 π.μ. – 14.30 μ.μ. 

08.30 π.μ. – 15.30 μ.μ. 

Από την πρώτη Σεπτεμβρίου, επίσης το 2013, το ωράριο διαφοροποιείται από 

08.00 π.μ. – 15.30 μ.μ. 

09.00 π.μ. – 16.30 μ.μ. 

Από την πρώτη Σεπτεμβρίου, του 2014 το κυμαινόμενο ωράριο στην δημόσια υπηρεσία και στους ημικρατικούς οργανισμούς παίρνει την τελική του μορφή, με διαβαθμίσεις ανάλογα με τμήμα και υπηρεσία, ώστε η δημόσια υπηρεσία να είναι ανοικτή από τις:

07.00 π.μ. — 17.00 μ.μ.