Αμεση ψήφιση των περικοπών μισθών & φορολόγησης ακινήτων


Διαβάστε επίσης πόσο αναμένεται να είναι το επιτόκιο στα δάνεια της Κύπρου από την Τρόικα. Διαβάστε ακόμα για τα επεισόδια που έγιναν στο Υπουργείο Οικονομικών.


Σύμφωνα με πληροφορίες του 24Η ο υπουργός οικονομικών θα ζητήσει απο την επιτροπη οικονομικων την ψήφιση με την μορφή του κατεπείγοντος δύο νομοσχεδίων. Το πρωτο εχει σχέση με τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων απο τον Δεκέμβριο. Οι περικοπές είναι κλιμακωτες απο 6,5% ως 12,5% απο τα 1000 ευρω και άνω. 

Το δεύτερο νομοσχέδιο εχει σχέση με την φορολόγηση των ακινήτων όπου αλλάζουν οι κλίμακες:

Η μεταρρύθμιση της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας προβλέπει μείωση του αφορολόγητου ποσού της ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές του 1980 από €120 χιλ. σε €40 χιλ. με φορολογικό συντελεστή 3 τοις χιλίοις.

Η φορολογία αυτή θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, 70 χιλ. ιδιοκτήτες ακινήτων που μέχρι στιγμής δεν πλήρωναν φόρο γιατί το αφορολόγητο όριο ήταν στις €120 χιλ.

Για ακίνητα αξίας €120 χιλ. σε τιμές 1980 οι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν φόρο €240 ετησίως.

Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας πληρώνεται ανά ακίνητο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μικρές στη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων. 

Για μεγαλύτερες ιδιοκτησίας, όμως, ο φόρος θα φθάνει σε κάποιες χιλιάδες, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα σε ιδιοκτήτες μεγάλου αριθμού αδρανών, σήμερα, ακινήτων. 

Υπάρχουν χίλιοι ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία πέραν των €800 χιλ. που θα κληθούν να καταβάλουν φόρο 12 τις χιλίοις.