Αναστασιάδης : Ενεργός ρόλος ΕΕ στην υποβοήθηση λύσεων Α. Μεσογείου


Διαβάστε επίσης, “Σήμα κινδύνου από ΕΕ για ανεξέλεγκτη διάδοση του AIDS στην Ελλάδα” και “Kρίσιμος τραυματισμός 15χρονου μοτοποδηλάτη”.


Αυτά ανέφερε σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με θέμα “Πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο: Πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ;”.

Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, η Αραβική Άνοιξη είναι ένα κορυφαίο γεγονός της διεθνούς πολιτικής, που απασχολεί και επηρεάζει κράτη της περιοχής, που περιβάλλουν την μεσογειακή λεκάνη,  άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, αλλά και την Ε.Ε. στο σύνολο της και ασφαλώς όλα τα κράτη με γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Είπε πως ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλαμε κατά την διάρκεια των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων αφορούσε  στο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κύπρος σαν γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε. και των γειτονικών της χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Και όχι μόνο σαν γέφυρα αλλά και σαν μια προωθημένη εξέδρα, σαν εφαλτήριο για την προώθηση των αξιών και των συμφερόντων της Ένωση στην περιοχή, μέσα στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής πολιτικής της Ένωσης.

“Δεν θεωρώ που οι φιλόδοξοι στόχοι και επιδιώξεις της Ευρωμεσογειακής πολιτικής έχουν επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Θεωρώ  όμως πως η ανάγκη προσδιορισμού μιας αποτελεσματικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ως κορυφαία προτεραιότητα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η προσεκτική ανάλυση και κατανόηση των εξελίξεων που συναποτελούν την Αραβική Άνοιξη είναι εκ των ουκ άνευ”, πρόσθεσε.

Θα υποστήριζα, σημείωσε, πως η Αραβική Άνοιξη, όπως εξυπακούεται από  την ονομασία της και ανεξάρτητα από τα αίτια της, είναι μια ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα, μια προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο, μια  αφετηρία για ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς των χωρών αυτών.

Η πραγμάτωση των ελπίδων και επιβεβαίωση των προσδοκιών, ανέφερε, εξαρτάται πρώτιστα και σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους λαούς και τις νέες ηγεσίες που θα αναδείξουν. Η λύση δεν μπορεί να προέλθει από το εξωτερικό.

Παρά ταύτα, σημείωσε, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας, όσο και εάν δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ρόλος επιβολής, δεν μπορεί να είναι και ρόλος παθητικός. Πρέπει να είναι ενεργός και συντονισμένος  ρόλος υποστήριξης και υποβοήθησης λύσεων.

“Ρόλος μεσολάβησης, ρόλος κινήτρων με στόχο την σταθεροποίηση, την εκδημοκρατικοποίηση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξάλλου, η κατεύθυνση και η τελική κατάληξη των εξελίξεων στην περιοχή δεν θα είναι χωρίς ευρύτερες επιπτώσεις και παρενέργειες που μας επηρεάζουν όλους. Η εγγύτητα της Κύπρου προς τις χώρες αυτές είναι από μόνη της αρκετός λόγος που επιβάλλει την προσεκτική παρακολούθηση της κατάστασης”, συμπλήρωσε.

Ως το νότιο-ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως κράτος με παραδοσιακά φιλικές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τα αραβικά κράτη της περιοχής, είπε, η Κύπρος πρέπει να έχει ρόλο και λόγο.

“Κοινός στόχος δεν είναι άλλος από την εμπέδωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο”, είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης συγχάρηκε τέλος το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών των Βρυξελλών για την διοργάνωση του συνεδρίου. Πρόκειται, είπε, για ένα Ινστιτούτο που φέρει πλέον το όνομα του Γλαύκου Κληρίδη, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον Ευρωπαίο και Ευρωπαϊστή πολιτικό της Κύπρου που εμπνεύσθηκε, σχεδίασε, κατεύθυνε και πέτυχε την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκής Ένωση.

Πηγή ΚΥΠΕ