Αναστασιάδης: Επιπτώσεις προκαλεί η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση

 


Διαβάστε επίσης για τις αντιδράσεις των κομμάτων στο δημοσίευμα της Der Spiegel και για τις επηρεαζόμενες πτήσεις των ΚΑ από απεργία στην Ελλάδα.


 

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ στο περιθώριο συνάντησης που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με μέλη της Πρωτοβουλίας Ελευθερία, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι η παρατεινόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα αρχίζει να προκαλεί επιπρόσθετες, παράπλευρες, επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και να αναδεικνύει θέματα που δεν ήταν μέχρι τώρα αντικείμενο διαπραγμάτευσης, για να προσθέσει πως «είναι γενικώς παραδεχτό ότι η καθυστέρηση που επιδείχθηκε από κυβερνητικής πλευράς καθιστά τα μέτρα που θα ληφθούν ακόμη πιο επώδυνα για τους εργαζομένους».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αναστασιάδη ανέφερε πως πέραν αυτού, «επικριτικές για την Κύπρο αντιδράσεις και δημοσιεύματα αρχίζουν να διαμορφώνουν μια αρνητική κοινή γνώμη σε ευρωπαϊκές χώρες και σε ξένους επενδυτές» και έκανε λόγο για φαινόμενα που ενδεχομένως να προκαλέσουν περιπλοκές στις περιπτώσεις εκείνες όπου η δανειακή σύμβαση της Κύπρου θα πρέπει να επικυρωθεί από εθνικά κοινοβούλια κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ προς τον κ. Αναστασιάδη σε σχέση με τοποθετήσεις του για καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ο κ. Μητσόπουλος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία είχε στη διάθεση της τις προτάσεις της Τρόικας από τον περασμένο Ιούλιο και επέμενε πεισματικά ότι τέτοιο κείμενο προτάσεων δεν υπήρχε αρνούμενη να τις μοιραστεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου έγκαιρα να ξεκινήσει η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρόσθεσε παράλληλα ότι είναι με ευθύνη της Κυβέρνησης που οδηγηθήκαμε σε πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

“Και αυτά όλα κατά παραδοχή και του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος τουλάχιστο στις συζητήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις είναι ο ίδιος που έθεσε τα χρονικά ορόσημα και τη 12η Νοεμβρίου ως καταληκτικό ορόσημο προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση πριν από το τέλος του χρόνου” συμπλήρωσε, για να προσθέσει πως απ’ ότι φαίνεται το χρονικό ορόσημα αυτό έχει οριστικά χαθεί και μετατίθεται η προθεσμία εκταμίευσης της 1ης δόσης στις αρχές του 2013.

Σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτή η εκταμίευση δόσης πριν από το τέλος του χρόνου με δεδομένο ότι η συμφωνία για το Μνημόνιο πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, ο κ. Μητσόπουλος επανέλαβε πως αυτά ήταν τα χρονοδιαγράμματα της ίδιας της Κυβέρνησης αλλά και πως ο Υπουργός Οικονομικών τόσα κατά την ενημέρωση στην οποία προέβη στη Βουλή όσο στην ενημέρωση που έκανε στο Προεδρικό κατά τη σύσκεψη των Αρχηγών είχε αναφέρει ότι αν προλάβουμε το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου τότε υπάρχει ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων το οποίο απαιτείται προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια.

 

Πηγή ΚΥΠΕ