Αναστασιάδης: Συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς Σουηδίας – Φινλανδίας


Διαβάστε επίσης, “«Συγγνώμη» για την σεξουαλική κακοποίηση στρατιωτών”.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του, αύριο ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της  Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, με τον οποίο θα συζητήσει τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς και την επιρροή που μπορεί να ασκήσει η Σουηδία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού λόγω των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία. 

Ακολούθως ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Φινλανδία όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιούρκι Κάτιανεν. Η συνάντηση με τον Φιλανδό πρωθυπουργό κρίνεται πολύ σημαντική αφού το εθνικό κοινοβούλιο της χώρας περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία της Κύπρου με την Τρόικα.  

“Αποτελεί πρόθεση του κ. Αναστασιάδη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο και να αξιοποιήσει όλες τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να προωθήσει τα συμφέροντα της Κύπρου. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της κατάληξης της διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας από το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων χωρών, εταίρων μας στην Ευρωζώνη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ενδείξεις, προστίθεται, προδιαθέτουν για μια δύσκολη διαδικασία αφού οι ιδιαιτερότητες σε κάθε χώρα ενδεχομένως να δημιουργούν κινδύνους να παρεισφρήσουν στη συμφωνία όροι ή μέτρα που θα την καθιστούν πιο επώδυνη για την Κύπρο.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “πρέπει να δράσουμε προληπτικά και έγκαιρα, με σοβαρότητα και αξιοπιστία για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτό. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να στρατευθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να αξιοποιηθούν όλες οι σχέσεις με φιλικά κόμματα και κυβερνήσεις. Ο στόχος είναι εθνικός. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των Κυπρίων ευρωβουλευτών ώστε να αξιοποιηθούν και οι δικές τους προσβάσεις προς επίτευξη του εθνικού στόχου”.

Τον υποψήφιο Πρόεδρο θα συνοδεύουν στις επισκέψεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο διευθυντής του γραφείου του Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού Αλέξανδρος Σίνκα.

Πηγή ΚΥΠΕ