Αναστασιάδης: “Το συμφέρον του λαού πάνω απ’ όλα”

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασίαδης επανέλαβε σήμερα (24/11) ότι σε περίπτωση εκλογής του «οι προτάσεις και προσφορές που υποβλήθηκαν κατά τον τελευταίο κύκλο συνομιλιών από την πλευρά μας ή οι συγκλίσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού, θα αποσυρθούν».


Διαβάστε επίσης την τοποθέτηση του Κάρογιαν ότι ο Αναστασιάδης είναι ο καταλληλότερος. Διαβάστε ακόμα για την ευκαιρία άμεσης αγοράς οχήματος.


«Οι λεγόμενες συγκλίσεις, όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής προεδρία, η παραμονή μεγάλου αριθμού εποίκων, και η πρόταση για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους, δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αρχές. Απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και δεν θα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης σε ομιλία στη Διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν μεταλλάσσεται και δεν θα μεταλλαχθεί ποτέ, δηλώνοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 δεν είναι μόνο σεβαστό αλλά και απόλυτα δεσμευτικό.

Ο Νίκος Αναστασίαδης ανέφερε ότι διανύουμε μια περίοδο που ο τόπος, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης βιώνουν εκβιαστικά διλήμματα και προκλήσεις που αφορούν την εθνική μας επιβίωση και που δοκιμάζουν τις αντοχές του πολιτικού μας συστήματος, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, ο κάθε ένας από εμάς αλλά και όλοι μαζί έχουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη για το μέλλον της πατρίδας μας.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Διευρυμένης Κεντρικής ανέφερε ότι  κατανοεί πως η απόφαση του ΔΗΚΟ αποτελεί για πολλούς από αυτούς υπέρβαση, γιατί, όπως είπε, στο παρελθόν υπήρξε μια περίοδος διαφορετικών προσεγγίσεων, ιδιαίτερα σε πολιτικές που αφορούν την εθνική υπόθεση. Εκανε λόγο για περίοδο κατά την οποία επικράτησε η πόλωση και η δημιουργία αχρείαστων συχνά αντιπαραθέσεων που ενίοτε ξέφευγαν από το πολιτικό πεδίο και κατέληγαν να είναι προσωπικές. Πρόσθεσε ότι όση ευθύνη φέρει για το γεγονός αυτό, την αναλαμβάνει και απολογείται. «Θα πρέπει ο κάθε πολιτικός να αναγνωρίζει ότι στην όλη διαδρομή του διαπράττει και λάθη. Αν έχει τη δύναμη να αναγνωρίζει μέσα από την αυτοκριτική τα λάθη του δεν μπορεί παρά να βελτιώνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας ότι προς πίστη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ δεν έγινε μέχρι σήμερα κανένας λόγος αναφορικά με το σχήμα της κυβέρνησης και το ποια θα είναι η συμμετοχή του κάθε κόμματος και αυτό, όπως ανέφερε, «γιατί θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα, ότι ξεκινούμε μια νέα πολιτική κουλτούρα που θα τη διακρίνει η ευθύνη απέναντι στον τόπο και όχι απέναντι στα κόμματα μας».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση των δυο κομμάτων ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα φυσικής και εθνικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού και υπόθεση όλων, επαναλαμβάνοντας ότι οι ώμοι κανενός Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατό να σηκώσουν το βάρος και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη διαχείρισή του.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος που θα επιλέξει την οδό του ετσιθελισμού, του δογματισμού και της επιβολής αντί της συλλογικής διαχείρισης, της διαβούλευσης και  της ενότητας, όχι μόνο δεν θα επιτύχει την επίλυση του Κυπριακού, αλλά θα είναι αυτός που θα βάλει ταφόπλακα στην όποια προοπτική λύσης και θα οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση και την τουρκοποίηση της μισής μας πατρίδας.Διαβεβαίωσε παράλληλα τα μέλη της Διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ ότι είναι αποφασισμένος «μέχρι και το τελευταίο γιώτα να υλοποιήσει και να μην επιτρέψει σε κανένα να τους καταστήσει υπόλογους για τις επιλογές τους».

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι στο πλαίσιο των προγραμματικών συγκλίσεων με το ΔΗΚΟ και σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού, συμφώνησαν στη σύσταση του Συμβουλίου Αρχηγών το οποίο θα βρίσκεται σε διαρκή σύνοδο και θα ενημερώνεται ανελλιπώς τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς για την πρόοδο του διαλόγου. Αναφέρθηκε ακόμη μεταξύ άλλων, στο καθορισμό της προδιαβούλευσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών θα είναι προϊόν του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του συνομιλητή και των Αρχηγών των κομμάτων.

Ο κ. Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι παράλληλα θα γίνει επεξεργασία με συλλογικό και επιστημονικό τρόπο ενός συνολικού πλαισίου λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την απαλλάσσει από την κατοχή και τον εποικισμό, ενός πλαισίου λύσης που θα βασίζεται μεταξύ άλλων στις αποφάσεις του ΟΗΕ, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

Οπως είπε, η ετοιμασία του πλαισίου προτάσεων θα γίνει προ της έναρξης της όποιας νέας διαπραγμάτευσης , θα αίρει οριστικά τις όποιες ανησυχίες για επαναφορά σχεδίων που απορρίφθηκαν από  το λαό και θα επιτρέψει την ενότητα και τη συστράτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του λαού γύρω από κοινούς στόχους. Σε αυτό το σημείο ανέφερε παράλληλα ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμφωνούν ότι η σημερινή μορφή των συνομιλιών έχει αποτύχει και πως ο νέος κύκλος συνομιλιών θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και να δημιουργεί την προοπτική της επιτυχούς κατάληξης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ έγκαιρα, από το 2009 προειδοποιούσαν για την επερχόμενη κρίση και την ανάγκη λήψης μέτρων και προτάσεων «που αν υιοθετούνταν δεν θα βρισκόμασταν υπό την οικονομική κηδεμονία τρίτων και ούτε θα αναγκαζόμασταν να υποστούμε τα επώδυνα μέτρα που οι δανειστές μας απαιτούν». Για να προσθέσει ότι «δυστυχώς η παρούσα Κυβέρνηση ακολούθησε την πολιτική των εμμονών, του λαϊκισμού και τον μικροπολιτικών υπολογισμών που μας οδήγησαν στην παρούσα τραγική οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι χωρίς αμφιβολία τα χρόνια που έρχονται θα είναι δύσκολα. «Έχουμε όμως την ευθύνη να δώσουμε ένα τέρμα στην αβεβαιότητα και τη μιζέρια και να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο τέλος για την επιτακτική ανάγκη «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να καταστήσουμε το κοινό και ριζοσπαστικό οικονομικό μας πρόγραμμα την προμετωπίδα για να εξέλθουμε από την κρίση πιο δυνατοί, να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο κράτους και μια δυνατή οικονομία» που μόνο, όπως είπε «μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μπορεί να το επιτύχει».

Πηγή: ΚΥΠΕ