Ανεβάζει στροφές το συνδικαλιστικό κίνημα λόγω μνημονίου

Αυτό ανέφερε ο  ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως σε δηλώσεις του ύστερα από συνεδρίαση της Εκτελεστική Επιτροπής της ΣΕΚ.


Διαβάστε επίσης για την ανακοίνωση – βόμβα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.


Ξεκαθαρίζοντας ότι πρόθεσή τους δεν είναι να δημιουργήσουν εργατική αναταραχή στην κυπριακή οικονομία, ανέφερε παράλληλα ότι θα πρέπει το Συνδικαλιστικό κίνημα να συνεργαστεί και να μελετήσει τρόπους ώστε να εκδηλώσει την αντίθεσή του, τη διαμαρτυρία του για αυτά τα οποία θα ακολουθήσουν με την εφαρμογή του μνημονίου.

Ανέφερε επίσης ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να διεκδικήσει συμμετοχή στη διάρκεια του διαλόγου που θα γίνεται μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας στην εφαρμογή των διαφόρων θεμάτων που το μνημόνιο θα συμπεριλαμβάνει.

«Υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν με δοσμένες νομοθεσίες, με διάλογο, δεν καθορίζονται με λεπτομέρεια στο μνημόνιο και θα πρέπει ο κοινωνικός διάλογος να συνεχίσει να λειτουργεί με την δραστήρια συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος», ανέφερε.

 Ο κ. Μωυσέως είπε ότι μελετήθηκαν όσα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της Εκτελεστική Επιτροπής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα σε όλο το φάσμα που αφορά το μνημόνιο, πάρα μόνο για τα εργασιακά θέματα.

«Η ΣΕΚ διαφωνεί με το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση γιατί το περιεχόμενό μεταφέρει στους ώμους των εργαζομένων και των πολιτών τεράστιες ευθύνες που δημιούργησαν οι αυθαιρεσίες των τραπεζών και τα λάθη των κυβερνώντων», ανέφερε.  

 Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο αφαιμάσσει τα εισοδήματα των μισθωτών τιμωρεί τους συνταξιούχους, θα οδηγήσει χιλιάδες Κύπριους στη φτώχεια, τη μιζέρια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και δεν λαμβάνει καμιά πρόνοια όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση.

 «Η ΣΕΚ εκτιμά ότι η διαχείριση στη διαπραγμάτευση του μνημονίου υπήρξε ερασιτεχνική, ενώ οι τακτισμοί του ‘υπογράφω δεν υπογράφω’ που τελικά υποχρέωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανακοινώσει σύγκληση απόψεων για τη συνομολόγηση μνημονίου υπήρξαν μνημειώδεις και έδιναν την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος, σύρεται στην υπογραφή του μνημονίου είτε με το στανιό είτε με το πιστόλι στον κρόταφο», είπε.

 Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το «ζοφερό περιβάλλον», το συνδικαλιστικό κίνημα που όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν έχει δείξει υπευθυνότητα και έδωσε ότι του ζητήθηκε μακριά από εργασιακές αντιπαραθέσεις, καλείται να προστατεύσει τα μέλη του και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.  

Ο ΓΓ της ΣΕΚ διακήρυξε ότι οι μισθωτοί που καλούνται με τον πιο άδικο τρόπο να σηκώσουν τα βάρη του μνημονίου απαιτούν:

Α. σε βάθος έρευνα του τραπεζικού συστήματος και απόδοση ευθυνών εκεί που ανήκουν,

Β. χρηστή διοίκηση και διαχείριση του δημοσίου χρήματος και περιορισμό του σπάταλου κράτους,

Γ. διπλωματική εκστρατεία της Κυβέρνησης προς την ηγεσία της ΕΕ και προς τις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών για να πεισθούν ότι οι τράπεζες πρέπει να διαχωριστούν από το δημόσιο χρέος και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης,

Δ. εκστρατεία προς τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ΕΕ ώστε το μνημόνιο να μην διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο,

Ε. να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην απασχόληση στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και στη διαχείριση του φυσικού πλούτου για να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την οικονομία και το λαό της Κύπρου.

Ο κ. Μωυσέως είπε ότι η ΣΕΚ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο κοινωνική συνοχή, ετοιμάζοντας πρόγραμμα στήριξης των ανέργων και όλων των ευάλωτων τμημάτων των πολιτών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία και να σταματήσει να υπάρχει αυτή η αδικία που υπάρχει σήμερα.

Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των εποπτικών Αρχών θα πρέπει να ενδυναμωθεί για να διορθωθούν όσα στρεβλά έχουν δημιουργηθεί στην κρατική μηχανή και γενικά στον δημόσιο βίο.

Ερωτηθείς γιατί θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει συρθεί σε αποφάσεις τις οποίες δεν ήθελε να λάβει, ο κ. Μωυσέως είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δική του εκτίμηση αλλά είναι θέση του ιδίου του Προέδρου όπως φαίνεται από την απόφασή του την τελευταία στιγμή, την τελευταία νύχτα να οδηγηθεί στο μνημόνιο, μετά την πληροφόρησή ότι έχει καταρρεύσει μια κυπριακή τράπεζα. Κάτι τέτοιο, είπε, δείχνει ότι ο διάλογος για το μνημόνιο δεν είχε γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο και με ένα συγκεκριμένο στόχο και μια στρατηγική για να πετύχει το καλύτερο.