Ανεξαρτησία από την Ισπανία ψηφίζουν οι Καταλανοί


Διαβάστε επίσης για τις αλλάγες στα ωράρια στις δημόσιες υπηρεσίες που φέρνει το Μνημόνιο αλλά και για τον άγριο καυγάς μαθητή-καθηγητή σε σχολική αίθουσα.


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στην Καταλονία της Ισπανίας, για να εκλέξουν τον πιθανότατα υπέρ της ανεξαρτησίας τους ηγέτη, ο οποίος θα δοκιμάσει την ενότητα της Ισπανίας σε μια δύσκολη στιγμή, κατά την οποία η χώρα είναι βυθισμένη στην οικονομική κρίση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν τα τοπικά κόμματα, είτε της δεξιάς, είτε της αριστεράς. Και οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί πάντως, έχουν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, από την Ισπανία.

Ο Καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μας, πιθανόν θα κερδίσει την επανεκλογή του, καθώς το κόμμα που τον υποστηρίζει, προβλέπεται ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία στη περιφερειακή συνέλευση, ή Βουλή όπως την αποκαλούν οι Καταλανοί, καταλαμβάνοντας περίπου 62 έως 64 έδρες, σε σύνολο 135 εδρών.

Στην Καταλονία η απογοήτευση εξ αιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης, τροφοδότησε εσχάτως την αυτονομιστική αναζωπύρωση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν για πρώτη φορά, ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους επιθυμούν να «ξεφύγουν» από την Ισπανία.

Πολλοί πιστεύουν ότι η οικονομία της Καταλονίας θα ήταν πιο ευημερούσα ως ανεξάρτητη πηγή εσόδων και διαμαρτύρονται για τα υψηλά ποσά φόρων που πάνε υπέρ της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

Στην προκειμένη περίπτωση μια ισχυρή εντολή των ψηφοφόρων υπέρ του απερχόμενου προέδρου Μας και των άλλων ηγετών προς τα αριστερά, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, θα ήταν σαφές μήνυμα υπονόμευσης της αποστολής του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, να πείσει τους επενδυτές για τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα της Ισπανίας. Το Λαϊκό κόμμα του Ραχόι αγωνίζεται να έρθει δεύτερο στις εκλογές με τις εκτιμήσεις να του δίνουν 17 έδρες.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10:00 ώρα Κύπρου και θα κλείσουν στις 21:00 ώρα Κύπρου.

Πηγή : newsbeast.gr