Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου για τις τράπεζες

 

Ειδικότερα, στη συνεδρία της Επιτροπής υποβλήθηκαν προς την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομιών πέραν των 50 ερωτημάτων που αφορούν τα υψηλά δανειστικά επιτόκια, την παροχή προνομιακών δανείων και τις διαγραφές δανείων σε μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και σε συνδεδεμένα τους πρόσωπα και εκτείνονται στην παροχή προνομιακών δανείων και των χαριστικών διαγραφών τους σε πολιτικά πρόσωπα.


Διαβάστε επίσης για τις προεκλογικές σκοπιμότητες Αναστασιάδη-Μαλά, όπως αναφέρει το επιτελείο Λιλλήκα.


 

 

Στη συνεδρία αναγνώστηκε μέρος απαντητικής επιστολής του Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων που αναφέρει ότι η κοινοποίηση των ονομάτων δεν παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία. Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα θα δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά σε επόμενη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής.

Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ, ζήτησε τα βιογραφικά σημειώματα των ερευνητών της Πίμκο και Άλβαρεζ & Μάρσιαλ, που διερευνούν τη λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, αφήνοντας υπονοούμενα για διαπλοκή.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σε μια περίπτωση στέλεχος της Πίμκο ήταν σύμβουλος λήψης ζημιογόνων αποφάσεων τράπεζας κατά το επίμαχο διάστημα 2007-2012, ενώ σε δεύτερη περίπτωση είπε στέλεχος της A&M βρισκόταν στον κύκλο γνωστού συντελεστή της καταστροφής του τραπεζικού μας συστήματος.

Επίσης ο Αντρέας Κυπριανού βουλευτής του ΔΗΣΥ, διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν, όταν η οικονομία καταρρέει, οι τράπεζες ν’ ανακοινώνουν τεράστια κέρδη από τόκους.

Το ΑΚΕΛ έστρεψε την προσοχή του προς τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, με τον βουλευτή του κόμματος Πάμπο Παπαγεωργίου να ερωτά για τη νομιμότητα των δανείων που έλαβε ο κ. Ορφανίδης με επιτόκιο μεταξύ 0 και 1% και αν θα επιστρέψει τους σκληρούς δίσκους από δύο υπολογιστές που πήρε όταν αποχώρησε από τη θέση του. Διερωτήθηκε δε αν η μη επιστροφή των σκληρών δίσκων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

«Θα εξετάσει η ΚΤ τη νομιμότητα των δανείων τα οποία έχει πάρει από την ΚΤ ο πρώην Διοικητής με επιτόκιο μεταξύ 0 -1%; Θέλουμε να μάθουμε αν θα επιστρέψει τους δύο σκληρούς δίσκους και αν δεν το επιστρέψει, αν θα θεωρείται ποινικό αδίκημα», διερωτήθηκε η βουλευτής του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας.

«Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες για ανώτατα διευθυντικά στελέχη τα οποία έπαιρναν αποφάσεις που οδήγησαν τις τράπεζες σε λανθασμένες επενδύσεις και κάποια στιγμή θα πρέπει οι τράπεζες να μας πουν τι ποινές έχουν αυτά τα στελέχη», κατέληξε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος Φύτος Κωνσταντίνου μίλησε για αδιαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατήγγειλε ότι δόθηκαν δάνεια σε ελβετικά φράγκα ονομαστικής αξίας 4,5 δις ενώ η σημερινή τους αξία είναι 1,5 δις ευρώ.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας μίλησε για «σκάνδαλα» που έχουν συντελεστεί στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Εμείς ζητούμε και απαιτούμε πλήρη ενημέρωση για όλα τα ερωτήματα τα οποία έχουν απευθυνθεί από τους βουλευτές», είπε και διερωτήθηκε τι επιπτώσεις είχαν τα στελέχη από τη λήψη αυτών των πολιτικών αποφάσεων και ζήτησε το διορισμό ποινικών ανακριτών για διερεύνηση του θέματος.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διατύπωσε την άποψη πως «η γκρίζα σχέση μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και του πολιτικού συστήματος της Κύπρου δεν είναι κάτι καινούργιο».

«Είναι δεδομένο και όλοι το γνωρίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι το χαϊδεμένο του πολιτικού συστήματος της Κύπρου», είπε, προσθέτοντας πως το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να ενισχυθεί με πρόνοιες που να οδηγούν ενώπιον των Δικαστηρίων στελέχη των τραπεζών ακόμη και πολιτικούς που αμέλεια οδηγούν σε οικονομική καταστροφή.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, διατύπωσε ερωτηματικά για το κατά πόσον είναι πρακτικά δυνατόν το ΥΠΟΙΚ και η ΚΤ να καταφέρουν να απαντήσουν σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

«Αναμένετε από την ΚΤ ή το ΥΠΟΙΚ να σας δώσουν ένα κατάλογο που να περιλαμβάνει πόσοι πήραν δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, τη Λαϊκή Τράπεζα, την Ελληνική Τράπεζα ή τα συνεργατικά των χωριών τους; Αναμένετε να γίνει αυτό το πράγμα;», διερωτήθηκε ο κ. Κληρίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

«Αυτό πρακτικά είναι αδύνατον», είπε, διερωτώμενος «αν η ΚΤ ή το ΥΠΟΙΚ έχουν την ευχέρεια να μάθουν από το Συνεργατικό του Αγρού ή να ρωτήσουν αν δόθηκε χαριστικό δάνειο στην τέταρτη ανιψιά της πεθεράς μου».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι όλα τα ερωτήματα θα κατατεθούν γραπτώς στην ΚΤ  και στο ΥΠΟΙΚ, τα οποία θα καταθέσουν τις απαντήσεις τους σε νέα συνεδρία, η οποία θα είναι κλειστή.

Είπε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει από τη σύσκεψη Αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων τη συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων για διερεύνηση του θέματος, αλλά προέβλεψε ότι το αίτημα αυτό θα απορριφθεί.

Το στέλεχος της ΚΤ Αργυρώ Προκοπίου ενημέρωσε τους βουλευτές για τις δύο έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ειδικότερα για το διαγνωστικό έλεγχο που διενεργεί η εταιρεία Pimco στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς και την έρευνα που διενεργεί ο οίκος Alvarez and Marsal για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι τράπεζες έφτασαν στο σημείο να ζητούν κρατική στήριξη.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου ενημέρωσε ότι η Επιτροπή άρχισε τις έρευνες από τις 30 Ιουνίου για να διαπιστώσει κατά πόσον υπήρξαν παραπλανητικές δηλώσεις προς τους επενδυτές και το κατά πόσον υπήρξε χειραγώγηση της αγοράς.

Είπε ότι έρευνα που ξεκίνησε ήδη για την Τράπεζα Κύπρου θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και ότι στη συνέχει θα ξεκινήσει η έρευνα για την Λαϊκή Τράπεζα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σοφοκλής Χατζηγιάννης ρώτησε αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι μέλος της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας Pimco εργάστηκε ως σύμβουλος σε διάφορες διοικήσεις τραπεζών την επίμαχη περίοδο, όπως είπε, και ότι μέλος της διερευνητικής ομάδας της εταιρείας Alvarez and Marsal «βρισκόταν στο στενό περιβάλλον τραπεζίτη που επηρέασε το τραπεζικό γίγνεσθαι».

«Θεωρώ ότι οι εταιρείες οι οποίες διεξάγουν έρευνες θα πρέπει αν διασφαλίσουν απόλυτα, μα απόλυτα, την ποιότητα του δικού τους έργου», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Χατζηγιάννης.

Κατά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ζήτησε να πληροφορηθεί για το μέγεθος των κυπριακών χρεογράφων που αγόρασε ο Συνεργατισμός, καθώς και για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.