Αντιδρά η “βόρεια πλευρά” για τις έρευνες στην ΑΟΖ

 

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Γιλντίζ είπε πως εάν η ΕΝΙ μπαίνει σε κάτι τέτοιο «εμείς θα κάτσουμε να σκεφτούμε ξανά τις επενδύσεις τους στην Κύπρο. Όπως ξέρετε συμμετέχουν και στον συνεταιρισμό Σαμσούντα – Τσεϊχάν και βέβαια αυτό το θέμα θα το φέρουμε στην ημερήσια διάταξη». Δεν βρίσκουν, συνέχισε, σωστό η ΕΝΙ να συνεργαστεί με την νότια – κατά την έκφρασή του – Κύπρο σε μια περιοχή που ανήκει σε ολόκληρη την Κύπρο.

Απειλές Οζκιουργκιούν προς τις ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ 

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεϊν Οζγκιουργκιύν δήλωσε πως είναι εκτός συζήτησης να “επιτραπεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τ/κ” για έρευνες για εντοπισμό και εκμετάλλευση των φυσικών πηγών ενέργειας.

Πρόσθεσε πως “οι Τ/κ είναι ισότιμοι εταίροι στο νησί” και προειδοποίησε τις ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα οικόπεδα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) πως θα εισέλθουν σε μια προβληματική περιοχή εάν ενεργήσουν με βάση τους ισχυρισμούς της ε/κ πλευράς, κατά την έκφρασή του. 

Σε γραπτή του δήλωση ο λεγόμενος υπεξ ανέφερε πως παραμένουν αποφασισμένοι μαζί με την Τουρκία να συνεχίσουν να προστατεύουν όλα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τ/κ και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Επέκρινε την κυπριακή Κυβέρνηση – την οποία αποκαλεί ε/κ πλευρά – επειδή ανακοίνωσε πως θα γίνουν διαπραγματεύσεις με ξένες εταιρείες για να υπάρξει κατάληξη στο θέμα του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα 2,3,9 και 11. Υποστήριξε πως αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα “των μονομερών και προσβλητικών, κατά την έκφρασή του, “βημάτων της ε/κ πλευράς”, και πρόσθεσε πως αυτό είναι απαράδεκτο.

Ο κ. Οζκιουργκιούν είπε πως αυτά τα οικόπεδα και πολλά άλλα συμπίπτουν με τις περιοχές για τις οποίες το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη διενέργεια ερευνών και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων  και “δόθηκαν σχετικές άδειες” στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO.

Ο λεγόμενος υπεξ ανέφερε πως η τ/κ πλευρά έκανε μια πρόταση  για ισότιμο διαμοιρασμό, πως αυτό προωθήθηκε ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης  και πως προτάθηκε στην ε/κ πλευρά στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 στη Νέα Υόρκη μέσω του ΓΓ των ΗΕ.

Κάλεσε την ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πρόταση παρά να κυνηγά όνειρα, κατά την έκφρασή του, και πρόσθεσε πως αυτό θα συμβάλει επίσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών.